Η πρώτη μου επαφή με το Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών ήταν στην εκδήλωσή του με τους ΤΑΚΙΜ πέρσι το ακλοκαίρι. Απόλαυσα τον ΛΑΜΠΡΟ ΛΙΑΒΑ, τραγούδησα και συγκινήθηκα με την τραγική μοίρα των ΕΛΛΗΝΩΝ ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΩΝ.
Έτσι αποφάσισα περισσότερο από περιέργεια, να παρακολουθήσω και την φετινή παράσταση του, “Ένα ταξίδι στην Ελλάδα” στις 18 Οκτωβρίου 2019 και ΕΜΑΘΑ αυτό το: “αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας”, μια μικρή γεωγραφική γωνιά με τόσο πολιτιστικό πλούτο!! Πουθενά τουλάχοστον στην ΕΥΡΩΠΗ μια μικρή χιλιομετρικά υπόσταση δεν τροποποιεί τραγούδια, χορούς, ήθη. Πουθενά το διαφορετικό δεν είναι τόσο ίδιο. Παραδοσιακές φορεσιές και χοροί όπου ο γεωγραφικός τόπος απεικονίζεται πάνω τους κατά βάθος όμως όλα να οδηγούν στο κοντινό ΒΥΖΑΝΤΙΟ και στην μακρινή κλασσική αρχαιότητα. Η μικρή ΕΛΛΑΔΑ στο μεγαλείο της!
   
   Τότε συνειδητοποίησα για ποιο λόγο θα παρακολουθώ εφ' εξής τις εκδηλώσεις του ΛτΕ Πατρών. Όχι γιατί είμαι εξοικιωμένος με το κλαρίνο, το βιολί και το λαούτο ούτε με τα φιγουράτα, δύσκολα ή στακάτα βήματα των χορών, αλλά γιατί έτσι θα έχω μια ακόμα ευκαιρία να βιώσω την σημασία του να είσαι Έλληνας Ρωμιός.

    Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ δημόσια το ΛτΕ Πατρών που ακολουθεί πιστά τους κανόνες του θεσμού ΛτΕ (ιδρύθηκε το 1911!!!) και συνεχίζει το έργο του.
     Τυχεροί όσοι παρακολουθήσαμε και αυτή την παράσταση. Σίγουρα γίναμε καλύτεροι!!


                                                                                       Ένας φίλος της ελληνικής παράδοσης
Επικοινωνία

               

Διεύθυνση: Σατωβριάνδου 32, 1ος όροφος
     (μεταξύ Μαιζώνος και Κορίνθου)
      Πάτρα - Αχαΐα ΤΚ: 26223
Τηλέφωνο/Φαξ: +302610220531
E-mail: lepatras@otenet.gr

Ωράριο Επικοινωνίας
Δευτέρα - Τετάρτη: 18:00-21:30
Τρίτη - Πέμπτη: 18:00-21:00
Παρασκευή: 17:30-21:00
Σάββατο: 10:00-12:00 και 17:00-21:00

Σάρωσε Εδώ

 

  ΦΟΡΜΑ ΕΠΑΦΗΣ

 

Ενημερωτικό Δελτίο

Εγγραφείτε καταχωρώντας το e-mail σας

Το Λύκειον των Ελληνίδων στις 5 Ηπείρους