Οι παιδικές ομάδες των Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών γλέντησαν την αποκριά, την κορυφαία γιορτή χαράς και ανανέωσης, ελληνικά και ‘έδωσαν του χορού να πάει’!

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου 22 Φεβρουαρίου, το ρολόι σταμάτησε την αμείλικτα γοργή περιστροφή του χρόνου και σήμανε η ώρα του ξεφαντώματος στην πόλη του κεφιού, στην καρδιά της Πάτρας.

   «Οι Απόκριες ερχόντουνε….», μια καθαρά ελληνική, άκρως πρωτότυπη, σατιρική και με χαριτωμένα δρώμενα εκδήλωση παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μικροί και μεγάλοι. Τα παιδιά του ΛτΕΠ, ντυμένα με παραδοσιακές ενδυμασίες, διασκέδασαν το κοινό χορεύοντας με χάρη, τραγουδώντας με ανεμελιά και παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στην καρναβαλική περίοδο τους ελληνικούς ήχους της αποκριάς από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Μόλις οι κορδέλες πλέχτηκαν και το γαϊτανάκι στολίστηκε με χρώμα, εμφανίστηκε ο τελάλης! Ο  ξυπόλητος, φτωχός, εξαθλιωμένος λαϊκός μας ήρωας, ο Καραγκιόζης που ξεσήκωσε άπαντες με την εμφάνισή του και σκόρπισε το γέλιο με τις πάντα επίκαιρες ατάκες του. Τα παιδιά του Λυκείου δεν περίμεναν και πολύ, ξεσηκώθηκαν και παπούτσια δεν λυπήθηκαν!

  Ξεκίνησαν την αναβίωση των αποκριάτικων εθίμων με πρώτο σταθμό την Πάτρα! ‘Έλα βρε ‘Γιαννούλα’ να σε παντρέψουμε να φάμε και να πιούμε και να χορέψουμε! Στολίστηκαν με φρου φρού, σερπαντίνες και αρώματα και έστησαν ένα υπαίθριο πανηγυράκι για το γάμο της «Γιαννούλας της Κουλουρούς» χορεύοντας όλο σκέρτσο το «λεμονάκι μυρωδάτο από περιβόλι αφράτο». Θέλοντας να ξεφύγουν, μέτρησαν τραγουδώντας μέχρι το δώδεκα και έφτασαν στη Μικρά Ασία για να ακούσουν πως «κελαηδεί το αηδόνι», ταξίδεψαν μέχρι το χασάπη στο μακρινό Διδυμότειχο της Θράκης «για να αγοράσουν λίγο κρεατάκι», «δεν κάθισαν καλά και αγάπησαν» στην Κοζάνη στη Μακεδονίας αχ τι το ‘θελαν! Δάκρυσαν από τα γέλια καθώς «’Έτριβαν το πιπέρι» στην Ηπειρωτική Ελλάδα, και ύστερα είπαν να κάνουν και καμιά δουλειά και «φυτεύσαν τα κουκιά» μιμούμενοι τις Καρυώτισσες του Θεσσαλικού Κάμπου. Κουραστική η στεριά είπαν και έφυγαν για θάλασσα, ταρακουνήθηκαν για τα καλά όμως από τα μελτέμια των Κυκλάδων «στην τράτα μας την κουρελού» και ευάλωτα όπως ήταν τους παρέσυρε η «σκούπα» των Δωδεκανήσων που μάταια προσπάθησαν να αποφύγουν.

  Το γέλιο δεν έλειψε από τα χείλη μικρών και μεγάλων! Οι αποκριάτικοι ελληνικοί ήχοι και τα άγνωστα για πολλούς απλοϊκά και τόσο χαριτωμένα δρώμενα της Ελλάδας μας, έκαναν την εμφάνισή τους κερδίζοντας το κοινό!  Μα πάλι αυτός ο ήχος…!!! Αχ ναι!!! Το αδειανό στομάχι του Καραγκιόζη! Το ρίξαμε στο γλέντι και τον ξεχάσαμε αυτόν!!! Να δούμε τι θα πει ... πέρα από το ότι πεινάει… «στης ακρίβειας τον καιρό οι άνθρωποι μασκαρεύονται, χαμογελάνε, τραγουδάνε, χορεύουν και γλεντάνε! Αυτή είναι η Ελλάδας μας, αυτή είναι η Απόκρια!... άντε να φάμε και κανά κοψίδι όμως»

   Με τα καλύτερα σχόλια, με την καλύτερη διάθεση και με αισιοδοξία έκλεισε η τόσο επιτυχημένη αυτή εκδήλωση!

   Η Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΛτΕΠ ευχαριστεί θερμά την ‘Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Πατρέων - Καρναβάλι Πάτρας’ που υποστήριξε την ιδέα μας και συνάμα την ανάγκη μας να διαδώσουμε την αποκριάτικη παράδοση της Ελλάδας μας μέσα από τους καταλληλότερους εκπροσώπους μας, τα παιδιά μας!!! Επίσης θέλει να ευχαριστήσει τον Καραγκιόζη μας, τον Τάσο Λέκκα, μαθητή από μικρό του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών που στόλισε την εκδήλωσή μας με την εξαιρετική παρουσία του!

Καλές Απόκριες σε όλους!


Δείτε εδώ το φωτογραφικό υλικό

Επικοινωνία

               

Διεύθυνση: Σατωβριάνδου 32, 1ος όροφος
     (μεταξύ Μαιζώνος και Κορίνθου)
      Πάτρα - Αχαΐα ΤΚ: 26223
Τηλέφωνο/Φαξ: +302610220531
E-mail: lepatras@otenet.gr

Ωράριο Επικοινωνίας
Δευτέρα - Τετάρτη: 18:00-21:30
Τρίτη - Πέμπτη: 18:00-21:00
Παρασκευή: 17:30-21:00
Σάββατο: 10:00-12:00 και 17:00-21:00

Σάρωσε Εδώ

 

  ΦΟΡΜΑ ΕΠΑΦΗΣ

 

Ενημερωτικό Δελτίο

Εγγραφείτε καταχωρώντας το e-mail σας

Το Λύκειον των Ελληνίδων στις 5 Ηπείρους