Με μεγάλη επιτυχία ολοκλήρωσε το Λύκειο των Ελληνίδων Πατρών το τριήμερο των Επετειακών του Εκδηλώσεων για την ημέρα Εθνικής Παλιγγενεσίας των Ελλήνων.

   Το Σάββατο 23 Μαρτίου, το κοινό της Πάτρας παρακολούθησε με πολύ ενδιαφέρον, εκδήλωση, αποτίοντας φόρο τιμής σε όλους εκείνους που πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας, η οποία έλαβε χώρα στην Αγγλικανική Εκκλησία της Πάτρας. Η Περιφερειακή Δ/νση Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Πατρών, το Ιστορικό & Εθνολογικό Μουσείο Πατρών και το Λύκειο των Ελληνίδων Πατρών διοργάνωσαν εκδήλωση με τίτλο «Έτσι ήτανε... το ‘21».

   Η χορευτική ομάδα του Λυκείου παρουσίασε εθνικούς χορούς από την Ηπειρωτική Ελλάδα τιμώντας τους ένδοξους ήρωες του ’21. Το κοινό παρακολούθησε με υπερηφάνεια τη στιγμή που η ανδρική χορευτική ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων κρατώντας το λάβαρο της επανάστασης παρουσίασε των οπλισμό των αγωνιστών του ’21. Επρόκειτο για πολύτιμα και αυθεντικά όπλα που διασώθηκαν έως σήμερα και αποκυδεικνύουν τη σωματική ρώμη και τα γρήγορα αντανακλαστκά των ένδοξων αγωνιστών μας.  Ο οπλισμός ήταν μια ευγενική παραχώρηση του Ιστορικού & Εθνολογικού Μουσείου Πατρών.
 
   Οι επετειακές εκδηλώσεις του Λυκείου Ελληνίδων για την διπλή γιορτή του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, συνεχίστηκαν με μια δυναμική παρουσιά των ομάδων του, το βράδυ της Κυριακής 24 Μαρτίου, στο αμφιθέατρο του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών.  Φίλες, φίλοι και μέλη του Λυκείου, έδωσαν το μεγάλο παρόν στην εκδήλωση και είχαν τη χαρά να παρακολουθήσουν, παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, υπο την επιμέλεια του χοροδιδασκάλου κου Δημήτρη Ηλία και εθνικά ιστορικά τραγούδια, υπό την διεύθυνση του χοράρχου κου Δημητρίου Σακαλή.

   Μια από τις όμορφες στιγμές της εκδήλωσης που συγκίνησε τους ακροατές, ήταν στο άκουσμα της εξαίσιας εκτέλεσης του τραγουδιού «Ο Θούριος του Ρήγα»  από την πολυμελή χορωδία παραδοσιακών τραγουδιών του Λυκείου των Ελληνίδων με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων. Η φοβερή σκλαβία των 400 περίπου χρόνων εμφύσησε στους  Έλληνες την αφοσίωσή τους στο μεγάλο ιδανικό, αυτό της Ελευθερίας.

   Από την Εκδήλωση δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι ελληνικοί  χοροί  που εξέφραζαν συναισθήματα, ηρωϊκές εξάρσεις και λύπες. Οι ομάδες των εφήβων και των ενηλίκων του Λυκείου των Ελληνίδων με ζωντάνια και ενθουσιασμό ξεσήκωσαν το κοινό παρουσιάζοντας χορούς από την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τη Πελοπόννησο, πάντα υπό την καθοθήγηση του μοναδικού δασκάλου τους κου Δημήτρη Ηλία.

   «Δεν θρηνούμε, αλλά ούτε και πρέπει να θρηνούμε για ό,τι εχάσαμε, γιατί ένα ζωντανός λαός δεν θρηνεί αλλά τιμά τους νεκρούς του με ό,τι κάνει και με ό,τι δημιουργεί» ήταν τα λόγια που ακούστηκαν από την κα Μαρίνα-Μπακανάκη–Ηλία, Φιλόλογο-Διευθύντρια Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, που επιμελήθηκε και παρουσίασε τα κείμενα.  

   Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε, ανυψώνοντας την Ελληνική μας σημαία χορεύοντας και τραγουδώντας, αποδίδοντας φόρο τιμής στους ήρωες και στα ένδοξα ονόματα του ’21 και γεμίζοντας με υπερηφάνια τους παρευρισκομένους.

   Τη χορωδία συνόδευαν στο κλαρίνο ο κος Κώστας Καραλής, στο λαούτο ο κος Κώστας Στεφανόπουλος και στο τουμπερλέκι ο κος Ιωάννης Τεντούρας.

   Την εκδήλωση παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κος Απόστολος Κατσιφάρας και ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διαβούλευσης του Δήμου Πατρέων κος  Ανδρέας Φίλιας.
 
 
   Αποκορύφωμα των Επετειακών εκδηλώσεων αποτέλεσε η καθιερωμένη πλέον συμμετοχή των παιδικών χορευτικών ομάδων, των εφήβων καθώς και  των ενηλίκων του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών στην Παρέλαση για την Επανάσταση του ‘21. Πλήθος κόσμου είχε την ευκαιρία να απολαύσει τις ομάδες του Λυκείου Ελληνίδων που φορούσαν  παραδοσιακές φορεσίες από τη Πελοπόννησο, τη Μακεδονία, την  Ήπειρο, τα Νησιά του Αιγαίου. Οι μικροί χορευτές του Λυκείου εισέπραξαν το πιο θερμό χειροκρότημα για τη χάρη και τη λεβεντιά τους.
 
 
  Η επάσταση του 1821 πέτυχε και δίδαξε. Το Λύκειο Ελληνίδων πάντα πιστό στις ελληνικές παραδόσεις  είναι και θα είναι παρόν σε κάθε ημέρα μνήμης και περισυλλογής διατηρώντας ζωντανά τα ιδανικά της Ειρήνης, της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Επικοινωνία

               

Διεύθυνση: Σατωβριάνδου 32, 1ος όροφος
     (μεταξύ Μαιζώνος και Κορίνθου)
      Πάτρα - Αχαΐα ΤΚ: 26223
Τηλέφωνο/Φαξ: +302610220531
E-mail: lepatras@otenet.gr

Ωράριο Επικοινωνίας
Δευτέρα - Τετάρτη: 18:00-21:30
Τρίτη - Πέμπτη: 18:00-21:00
Παρασκευή: 17:30-21:00
Σάββατο: 10:00-12:00 και 17:00-21:00

Σάρωσε Εδώ

 

  ΦΟΡΜΑ ΕΠΑΦΗΣ

 

Ενημερωτικό Δελτίο

Εγγραφείτε καταχωρώντας το e-mail σας

Το Λύκειον των Ελληνίδων στις 5 Ηπείρους