Το Σάββατο της πέμπτης εβδομάδας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, το γνωστό ως «Σάββατο του Λαζάρου», η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία εορτάζει την ανάμνηση της Ανάστασης του Λαζάρου. Η πληθώρα των λαϊκών εθίμων από έχουν καθιερωθεί για τον εορτασμό της ημέρας αυτής σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, αποδεικνύει ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα λαοφιλή θρησκευτική γιορτή με πανελλήνια απήχηση, που εμπνέει τη λαϊκή παράδοση και προοικονομεί το λαμπρό εορτασμό του Πάσχα.


Φέτος, επιλέξαμε να ψάλουν παιδιά μας τα κάλαντα του Λαζάρου, όπως καθιερώθηκαν στο Ακραίφνιο της Βοιωτίας, στην εκδοχή που έχει καταγραφεί από τη Δόμνα Σαμίου το 1972.

Τα παιδιά, φορώντας παραδοσιακές φορεσιές, ξεκίνησαν το πρωί της 16ης Απριλίου 2022 από το σπίτι του ΛτΕ στη Σατωβριάνδου 32 και διασχίζοντας την οδό Ρήγα Φεραίου με συχνές στάσεις για να πουν τα κάλαντα, διαλάλησαν μέσα από το «λαζοτράγουδο» ότι η ανάσταση του Λαζάρου, που συμβαδίζει με την ανάσταση της φύσης, είναι σύμβολο και προμήνυμα και της ανάστασης όλων μας. Στα καλαθάκια τους είχαν λουλούδια και τα «λαζαράκια», δηλαδή ημίγλυκα νηστίσιμα κουλουράκια, πλασμένα στο σχήμα σπαργανωμένου ανθρώπου που αναπαριστούν την εικόνα του σαβανωμένου Λαζάρου της βυζαντινής αγιογραφίας, ενώ κρατούσαν στα χέρια τους και το «Λάζαρο», δηλαδή μια εικονική υφασμάτινη αναπαράσταση του Λαζάρου. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών, για να ψάλουν το «λαζοτράγουδο» στο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο, ο οποίος μας υποδέχθηκε με ενθουσιασμό, ανέδειξε την ελληνορθόδοξη ταυτότητα του εθίμου και τόνισε τη σπουδαιότητα της διατήρησής του.


Το φετινό «Σάββατο του Λαζάρου», παρά τη γενικευμένη αρνητική συγκυρία που πολιορκεί την ψυχή μας, την πόλη μας, τη χώρα μας και την υφήλιο, ήμασταν και πάλι εδώ για να αναβιώσουμε κάποια από τα έθιμα της ημέρας αυτής που τείνουν να ξεχαστούν και να τα εντάξουμε στη ροή της ζωής της πόλης μας. Να μεταδώσουμε στους συμπολίτες μας το γιορταστικό πνεύμα της ημέρας, να τους υπενθυμίσουμε τη μακραίωνη ιστορία και την πλούσια παράδοση της χώρας μας και να τους προσκαλέσουμε σε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον, καμαρώνοντας τους μικρούς μας μαθητές να μαθαίνουν βιωματικά τις παραδόσεις μας. Αυτός, άλλωστε, είναι μακροχρόνιος στόχος του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών: να διδάσκουμε στο παρόν την ουσία του παρελθόντος , στοχεύοντας στο στέρεο μέλλον μας.

 

 

Επικοινωνία

               

Διεύθυνση: Σατωβριάνδου 32, 1ος όροφος
     (μεταξύ Μαιζώνος και Κορίνθου)
      Πάτρα - Αχαΐα ΤΚ: 26223
Τηλέφωνο/Φαξ: +302610220531
E-mail: lepatras@otenet.gr

Ωράριο Επικοινωνίας
Δευτέρα - Τετάρτη: 18:00-21:30
Τρίτη - Πέμπτη: 18:00-21:00
Παρασκευή: 17:30-21:00
Σάββατο: 10:00-12:00 και 17:00-21:00

Σάρωσε Εδώ

 

  ΦΟΡΜΑ ΕΠΑΦΗΣ

 

Ενημερωτικό Δελτίο

Εγγραφείτε καταχωρώντας το e-mail σας

Το Λύκειον των Ελληνίδων στις 5 Ηπείρους