Φωτογραφίες > Γραμματόσημα >
Το Ελληνικό Γραμματόσημο και η Παράδοση


Το Ελληνικό Γραμματόσημο και η Παράδοση


Το γραμματόσημο αποτελεί ένδειξη προπληρωμής αντιτίμου για ταχυδρομική μεταφορά. Συνήθως πρόκειται για μικρό παραλληλόγραμμο χαρτάκι συγκεκριμένης αξίας, το οποίο επικολλάται πάνω σε ταχυδρομικό φάκελο ή σε ταχυδρομικό δέμα.

Το γραμματόσημο γεννήθηκε το 1840 στην Αγγλία και νόμιμος πατέρας του είναι ο ¶γγλος Sir Rowland Hill (1795-1879). Μητέρα του είναι η Παγκόσμια Ταχυδρομική Υπηρεσία, η οποία κατάγεται από το μυθολογικό θεό των Ελλήνων, το Δία, που το πρώτο του παιδί, ο Ερμής, μετέφερε τα επίσημα και ανεπίσημα μηνύματα του ισχυρού πατέρα του. Γι αυτό το λόγο τα πρώτα Ελληνικά γραμματόσημα που κυκλοφόρησαν το 1861 από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία απεικονίζουν την κεφαλή του Ερμή, του Ταχυδρόμου των Θεών.

Από το 1861 έως και σήμερα έχουν εκδοθεί από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εκατομμύρια γραμματόσημα που έχουν ταξιδέψει και ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο προάγοντας το Ελληνικό πνεύμα. Η ποικιλία των θεμάτων που απεικονίζονται σε αυτά προβάλλουν στοιχεία ιστορικά, λαογραφικά, καλλιτεχνικά, μυθολογικά, γεωγραφικά, εθνικά γεγονότα κα. Απεικονίζονται ακόμα μεγάλες προσωπικότητες της χώρας μας, εθνικοί ήρωες και ευεργέτες κλπ. Οι παραστάσεις των γραμματοσήμων δεν είναι παρά καλαίσθητα κομψοτεχνήματα δημιουργήματα των πλέον γνωστών ζωγράφων και χαρακτών.

Ο Ελληνικός μας Πολιτισμός που αποτελεί πηγή έμπνευσης δεν θα μπορούσε να μην «απασχολήσει» τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Συλλογές με θέματα όπως «Εθνικές Ενδυμασίες», «Λαϊκά Μουσικά Όργανα», «Ιστορία του Πόντου», «Παιχνίδια της παλιάς γειτονιάς», «Εθνικά Μουσικά Όργανα», «Η Λαογραφία των Μηνών», «Ελληνικό θέατρο σκιών» και άλλες έχουν δημιουργηθεί αναδεικνύοντας πτυχές της πλούσιας παράδοσής μας.

Πηγές:

ΕΛΤΑ
ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΟ