Φωτογραφίες > Ταξίδι στα παλιά >
Ταξίδι στα παλιά


  Από την εποχή της «camera obscura», στην  εποχή της έγχρωμης φωτογραφίας  έως και  στην σημερινή ψηφιακή φωτογραφία, παρατηρούμε και χρησιμοποιούμε τεχνολογίες που αλλάζουν με το χρόνο. Φωτογραφίες με τοπία, πορτραίτα, γεγονότα, χαρές, λύπες, συνήθειες, ζωές ολόκληρες… όλες αυτές δεν είναι παρά οπτικές εικόνες που καταγράφονται, αποτυπώνονται και μας ταξιδεύον στο γλυκά χρόνο.


   Οι πρώτες φωτογραφίες αποτελούν ουσιαστικά απλές προβολές εικόνων πάνω σε κάποια επιφάνεια.  Η εξέλιξή τους τεράστια και το αποτέλεσμα αρκετές φορές εξωπραγματικό! Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επεξεργασία τους με ψηφιακά μέσα.


   Το σήμερα… κατακλυσμός από αμέτρητες έγχρωμες ψηφιακές φωτογραφίες τυπωμένες στο ιδανικότερο χαρτί, ευκρινείς εικόνες με ζωντάνια και καθαρότητα, άρτια επεξεργασμένες, με βελτιωμένες λεπτομέρειες, προσαρμοσμένα επίπεδα φωτεινότητας και αντίθεσης, με φόντο και εξωτικά μέρη ή αξιοθέατα πολιτιστικής κληρονομιάς.
    Το παρελθόν… ελάχιστες φωτογραφίες, ασπρόμαυρες, λίγο θολές, λίγο μουντές, με φόντο απλό, λιτό και απέριττο. Όλα λίγο παλιά… αλλά αν αγνοήσουμε το παλιό δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στο μέλλον….


   Ανοίξαμε  λοιπόν τα μπαουλάκια μας τα κατακλειδωμένα και βρήκαμε μέσα σε αυτό έναν όμορφο θησαυρό  και σας τον παρουσιάζουμε…


   Αν και τα δικά σας μπαουλάκια κρύβουν αντίστοιχο θησαυρό μη διστάσετε να το μοιραστείτε μαζί μας… Μ’ ένα μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών lepatras@otenet.gr στέλνετε τη φωτογραφία και το ταξίδι στα παλιά συνεχίζεται!