Διδασκαλία > Επιμορφωτικά Σεμινάρια Λαϊκού Πολιτισμού

ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ

   «Λαϊκός Πολιτισμός και Μουσικοχορευτικές παραδόσεις:
Απ’ την επιτέλεση στην αναπαράσταση.»

   Το Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου λαογραφικών συναντήσεων κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, επεκτείνει τις εισηγήσεις αυτές δίνοντας την ευκαιρία σε οποιονδήποτε αγαπά την ελληνική μουσικοχορευτική παράδοση, να συμμετέχει σε έναν νέο κύκλο μαθημάτων. Ο νέος κύκλος μαθημάτων ξεκινά τον Οκτώβρη και λήγει τον Ιούνιο με μια μηνιαία συνάντηση των δυόμιση ωρών κάθε φορά και απευθύνεται σε χοροδιδασκάλους, χορευτές, παιδαγωγούς, ερευνητές και βέβαια σε όσους αγαπούν τον λαϊκό πολιτισμό.

   Κεντρικός θεματικός άξονας των λαογραφικών εισηγήσεων είναι η ολιστική μελέτη της ελληνικής μουσικοχορευτικής παράδοσης και των επιμέρους πολιτισμικών πλαισίων της, απ’ την επιτέλεση στον εκάστοτε τόπο, μέχρι την αναπαράσταση και την χρήση της από συλλόγους και λοιπούς φορείς. Στις συναντήσεις αυτές θα συζητηθούν βασικά θεωρητικά ζητήματα της ελληνικής λαογραφίας, για να αποσαφηνιστούν σε ένα πρώτο επίπεδο, θεμελιώδεις όροι του λαϊκού πολιτισμού, όπως παράδοση, δημοτικό-λαϊκό τραγούδι, φολκλόρ, επιτέλεση, τελετουργία, αναπαράσταση, αναβίωση, εθνοτική ομάδα, ταυτότητες κ.τ.λ. Επιπλέον θα συζητηθούν ανθρωπολογικά ζητήματα της εθιμικής λαογραφίας, με εθνογραφικά παραδείγματα από τον Ελλαδικό χώρο και τις γιορτές της λαϊκής λατρείας, επίκαιρα στον κύκλο του χρόνου(Δωδεκαήμερο, Απόκριες, Πασχαλιά κ.α).

   Αποσκοπώντας στην βαθύτερη κατανόηση των πολιτισμικών φαινομένων, θα γίνονται παράλληλα προβολές πρωτογενούς ανέκδοτου οπτικοακουστικού υλικού από διάφορα εθιμικά δρώμενα και μουσικοχορευτικές καταγραφές του εισηγητή, αλλά και άλλων διακεκριμένων ερευνητών. Θα γίνουν αναφορές στις πολιτισμικές σημασίες και στην ανθρωπολογική- λαογραφική ερμηνεία των λαϊκών δρωμένων, στον υλικό πολιτισμό(ενδυμασία, εξαρτήματα, κ.α), αλλά και στο πλαίσιο της επιτέλεσης στην συγχρονία, μέσα απ’ τις αναβιώσεις- αναπαραστάσεις και τον ρόλο των πολιτιστικών και εθνοτοπικών συλλόγων σήμερα.

Οι συναντήσεις αυτές έχουν ως στόχο οι συμμετέχοντες:

1.    Να αποσαφηνίσουν βασικές  θεωρητικές έννοιες του λαϊκού πολιτισμού που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας.

2.    Να έρθουν σε επαφή με πρωτογενές εθνογραφικό οπτικοακουστικό υλικό, από διάφορες περιοχές του ελλαδικού χώρου, αλλά και με ντόπιους κατοίκους  διαφόρων περιοχών, που περιστασιακά θα παραβρίσκονται στις εισηγήσεις.

3.    Να κατανοήσουν τον λαϊκό πολιτισμό ολιστικά, μέσα στα κοινωνικά και πολιτισμικά συμφραζόμενα της κάθε κοινότητας.

4.    Να αντιληφθούν κοσμοθεωρίες και πολιτισμικές ταυτότητες, μέσα απ’ το μουσικοχορευτικό φαινόμενο, κατανοώντας το ύφος και το ήθος κάθε περιοχής.

5.    Να έρθουν σε μια πρώτη επαφή, με την σύγχρονη μορφή της εθνογραφικής μεθόδου της επιτόπιας έρευνας με συμμετοχική παρατήρηση, για να αξιοποιήσουν εργαλεία σε μελλοντική δική τους έρευνα-καταγραφή.

6.    Να μπορούν να ερμηνεύσουν σε πρώτο στάδιο, κάποια εθιμικά δρώμενα και λαϊκές τελετουργίες.

7.    Να αξιοποιήσουν παιδαγωγικά  όψεις του λαϊκού πολιτισμού  στην διδασκαλία του χορού και του τραγουδιού.

   Στις λαογραφικές συναντήσεις θα συμμετέχουν ντόπιοι κάτοικοι διαφόρων περιοχών, πηγαίοι φορείς του λαϊκού πολιτισμού, παρουσιάζοντας πολιτισμικά φαινόμενα του τόπου τους, χορεύοντας και τραγουδώντας βιωματικά. Επιπλέον στο πλαίσιο των μαθημάτων και κατόπιν συνεννόησης με τους συμμετέχοντες, θα γίνει άσκηση επιτόπιας εθνογραφικής έρευνας στην ευρύτερη περιοχή, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν από κοντά διάφορα πολιτισμικά φαινόμενα, αλλά και να κατανοήσουν τα εργαλεία μιας ολοκληρωμένης επιστημονικής έρευνας, για μια μελλοντική δική τους ερευνητική διαδικασία.

   Στους συμμετέχοντες θα δίνεται κάθε φορά φάκελος σημειώσεων και υλικό απ’ την κάθε θεματική που εξετάζεται, ενώ στα mail τους θα αποστέλλεται βιντεοσκοπημένη η κάθε λαογραφική συνάντηση.

  Σε όσους παρακολουθήσουν ολόκληρο τον κύκλο μαθημάτων θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής απ’ το Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών.

  Την επιμέλεια των Επιμορφωτικών Σεμιναρίων Λαϊκού Πολιτισμού έχει ο Κοινωνικός Λαογράφος - Μουσικός
Θάνος Κώτσης.Ενημερώνουμε ότι η ημερομηνία, η ώρα και ο τόπος των Επιμορφωτικών Σεμιναρίων θα ανακοινώνονται σε εύλογο χρόνο μέσα από την Ιστοσελίδα www.lepatras.gr, από την σελίδα μας στο facebook "Λύκειο Ελληνίδων Πατρών" και από σχετικά ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με την γραμματεία του Λυκείου στο τηλέφωνο 2610 220531.

2016-17