Ιματιοθήκη > Φορεσιές

   Η Ιματιοθήκη του Λυκείου αποτελεί ένα μικρό μουσείο, καμάρι και στολίδι της πόλης μας αφού αποτελείται από αυθεντικές φορεσιές και από πιστά αντίγραφα αυτών από την Ηπειρωτική αλλά και την Νησιώτικη Ελλάδα.

  Με την αδιάκοπη επιμέλεια και κόπο της Εφόρου Ιματιοθήκης Ηλέκτρας Νικολαροπούλου και Συνεφόρου Αργυρής Ελμαλόγλου, το Λύκειό μας, από την επανίδρυσή του μέχρι και σήμερα, έχει στη κατοχή του περισσότερες από 500 φορεσιές. Πρόκειται για ενδυμασίες γυναικείες, ανδρικές, εφηβικές και παιδικές, με τα εξαρτήματά τους που αντιπροσωπεύουν πολλά διαμερίσματα της πατρίδας μας και καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες του σωματείου για τη συμμετοχή του σε ποικίλες εκδηλώσεις.

  Σημαντικό ρόλο στην Ιματιοθήκη του Λυκείου Ελληνίδων Πατρών έχει διαδραματίσει και η Κατερίνα Διαμαντοπούλου (από τις πρώτες μαθήτριες του Λυκείου και μέλος αυτού). Συνεχίζοντας τη δουλειά του πατέρα της Γιάννη Διαμαντόπουλου και με γνώμονα την διατήρηση της παράδοσης που βίωσε μέσα στο Λύκειο επισκευάζει και ανανεώνει –πάντα αφιλοκερδώς- πολλά ‘λευκά’ εξαρτήματα των φορεσιών –ειδικότερα παιδικών- όταν αυτά φθείρονται. Επίσης η Κατερίνα Διαμαντοπούλου πάντοντε ‘συμπληρώνει’ με φορεσιές τις παιδικές παραστάσεις όταν αυτές δεν επαρκούν δεδομένης της συνεχούς αύξησης των εγγραφών στα παιδικά τμήματα.

  Διαρκής στόχος
του Λυκείου Ελληνίδων Πατρών παραμένει ο συνεχής εμπλουτισμός της Ιματιοθήκης μας με καινούριες φορεσιές αλλά και εξαρτήματα αυτών όπως λόγου χάριν κοσμήματα. Τελευταίο απόκτημα είναι 12 παιδικές γυναικείες φορεσιές «Τρίκερι» από το νομό Μαγνησίας.

  Σημαντική δράση της εφορίας της Ιματιοθήκης είναι η φροντίδα και συντήρηση των παραδοσιακών φορεσιών σε άριστη κατάσταση έτσι ώστε να μπορεί σε κάθε περίσταση να αναδειχθεί ο εθνικός μας πλούτος.

  Μοναδική στιγμή στην εξέλιξη της Ιματιοθήκης μας ήταν η δωρεά της Αυθεντικής Φορεσιάς «Ακρίτα» του Πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου.

  Επίσης πληθώρα ανεξάρτητων κομματιών όπως κεφαλόδεσμοι, κοσμήματα και ποδιές προέρχονται από δωρεές ή δημιουργήματα κυριών.

  Το Λύκειο Ελληνίδων Πατρών διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία γυναικείων, αντρικών και παιδικών φορεσειών που καλύπτουν περιοχές από την Στεριανή αλλά και την Νησιωτική Ελλάδα.

  Συγκεκριμένα, το Λύκειο διαθέτει γυναικείες αυθεντικές φορεσιές από τη Θράκη: Μεταξάς, Καβακλί, τη Μακεδονία: Φλώρινας, Ακρίτας, τη Θεσσαλία: Καραγκούνα Καρδίτσας, Καραγκούνα Τρικάλων, Σιγκούνια Αταλάντης  και τη Μαγνησία: Τρίκερι.

  Επίσης το Λύκειο Ελληνίδων διαθέτει πιστά αντίγραφα από τα Δωδεκάνησα: Έμπονα.

  Από ανδρικές αυθεντικές φορεσιές το Λύκειο Ελληνίδων Πατρών διαθέτει Νησιώτικα Γιλέκα αντρών. Επίσης στην πλούσια ιματιοθήκη του υπάρχουν φορεσιές από το Μέτσοβο και Φέρμελες  φτιαγμένες από τον μοναδικό ελληνοράπτη Φάφαλη ο οποίος μαθήτευσε στους χώρους του Λυκείου Ελληνίδων Αθηνών. Στην Ιματιαθήκη του Λυκείου υπάρχουν Φουστανέλες, Νησιώτικη βράκα - μαύρη και μπλε, Λήμνος, Μαύρα Μακεδονικά, Καρωτή Θράκης και Λευκά Μπουραζάνα Ηπείρου.

  Στην Ιματιοθήκη του διαθέτει και παιδικές φορεσιές. Από παιδικές φορεσιές για κορίτσια διαθέτει τη Μακεδονία: Φλώρινα, τη Θεσσαλία: Τρίκερι Μαγνησίας, τα Δωδεκάνησα: Έμπονα Ρόδου Λευκά, τη Στερεά Ελλάδα: Αττική και Δεσφίνα Φωκίδος,  τα Νησιά του Ιουνίου: Ζάκυνθο και Κέρκυρα.  Από παιδικές φορεσιές για αγόρια διαθέτει Ηπειρώτικη, Μαύρα Μακεδονικά, Νησιώτικη και Φουστανέλα.

  Στην Ιματιοθήκη του Λυκείου Ελληνίδων Πατρών βρίσκονται οι παρακάτω παραδοσιακές φορεσιές από διάφορες φορεσιές της Ελλάδας με τα εξαρτήματά τους.


Γυναικείες και Ανδρικές Φορεσιές


Θ ρ ά κ η
Μεταξάδες Έβρου
Καβακλί Ανατολικής Ρωμυλίας


Μ α κ ε δ ο ν ί α
Ακρίτας Φλώρινα
Κρατερό Φλώρινας
Ρουμλούκι – Αλεξάνδρεια
Μακεδονία


Ή π ε ι ρ ο ς
Ζαγόρι
Σαρακατσάνα
Μέτσοβο (Ανδρική)Θ ε σ σ α λ ί α
Καραγκούνα Καρδίτσας
Καραγκούνα Τρικάλων
Τρίκερι Μαγνησίας


Σ τ ε ρ ε ά  Ε λ λ ά δ α
Αταλάντη Φθιώτιδας ή Λιβανάτες
Δεσφίνα Φωκίδας


Π ε λ ο π ό ν ν η σ ο ς
Αμαλία
Μάνη
Τσολιάς


Ι ό ν ι α   Ν η σ ι ά
Λευκίμμη Κέρκυρας


Ν η σ ι ά   Α ι γ α ί ο υ

Βόρειο Αιγαίο
Λήμνος – η φορεσιά του Κεχαγιά

Σποράδες
Σκόπελος

Δωδεκάνησα
Έμπονα Ρόδου
Ανδρική Μπλε και Μαύρη Βράκα

Κ ρ ή τ η

Ανώγεια Κρήτης
Κρήτη ανδρών 

Παιδικές Φορεσιές για Κορίτσια και Αγόρια Φορεσιές


Μ α κ ε δ ο ν ί α

Κρατερό Φλώρινας (κορίτσια)
Μακεδονία (αγόρια)


Σ τ ε ρ ε ά  Ε λ λ ά δ α

Αττική (κορίτσια)
Δεσφίνα (κορίτσια)


Δ ω δ ε κ ά ν η σ α

Έμπονα Ρόδου (κορίτσια)
Νησιώτης (αγόρια)

Ή π ε ι ρ ο ς


Χωρικός Ιωαννίνων (αγόρια)

Ι ό ν ι α  Ν η σ ι ά

Λευκίμμη Κέρκυρας (κορίτσια)
Ζάκυνθος (κορίτσια)


Μικροί και Μεγάλοι, Αρχάριοι και προχωρημένοι που συμμετέχουν σε παραστάσεις και διάφορες εκδηλώσεις του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών δεν έχουν καμία οικονομική επιβάρυνση από την χρήση των φορεσιών της ιματιοθήκης του Λυκείου.