Νέα > Μεγάλη επιτυχία η εκπαιδευτική μουσικοχορευτική παράσταση των παιδικών ομάδων του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών «Ένα Βιολί Διηγείται!»

   Ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη επεφύλασσαν, οι παιδικές ομάδες του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών,  σε όλους εμάς που βρεθήκαμε το πρωί της Κυριακής 19 Μαρτίου 2017 στο Θέατρο «Απόλλων» και παρακολουθήσαμε την μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Ένα βιολί διηγείται!».

   Μια υπέροχη, ξεχωριστή, εκπαιδευτική, διασκεδαστική παράσταση με ήχους, με μουσική, με χορό, με εικόνες, με κέφι, με νιάτα, με διδάγματα ζωής που καθήλωσε μικρούς και μεγάλους.
   Μαζί με το βιολί αρχινήσαμε και εμείς να χαζεύουμε τ’ όργανα που ήταν στημένα στην σκηνή του ιστορικού θεάτρου, να τα εξετάζουμε ένα ένα και να βάνουμε όλη μας την φαντασία για να ανακαλύψουμε όλες τις ιστορίες της ζωής τους, όλα τα ταξίδια τους από το παρελθόν μέχρι το  παρόν...

   Κι έτσι γίνηκε....ανακαλύψαμε ότι το βιολί συναντήθηκε με όλα τα μουσικά όργανα... έπαιξε μαζί με το κλαρίνο σε ηπειρώτικα και όχι μόνο πανηγύρια που ξεσήκωναν τον κόσμο ούλο, καμάρωσε το ντέφι που συνόδευε παλιά τον χορό της αρκούδας,  ταξίδεψε στα Δωδεκάνησα και λάλησε με την τσαμπούνα, στην μακρινή Κάρπαθο έκανε τόπο στην λύρα και απόλαυσε τα «λυροτσάμπουνα»...
Το βιολί είχε πάντοτε μαζί και τον πιστό του σύντροφο, το λαούτο, όμοια ζυγιά δεν υπήρχε, από την Στεριανή έως την Νησιωτική Ελλάδα «βαρούσανε» σε γλέντια χωρίς να φεύγει κανείς.... και αλλάξανε και οι εποχές και το βιολί έκανε τόπο στο μπουζούκι και στον μπαγλαμά... το ρεμπέτικο τραγούδι επικράτησε και αγαπήθηκε!
Το βιολί βρέθηκε στην Μακεδονία και θαμπώθηκε από την ζυγιά της, λύρα με νταχαρέ...και όταν αυτά απομακρύνονταν τότες ζύγωνε το βιολί με το νταούλι. Αυτό με την βροντερή του φωνή χάλαγε τον κόσμο! Κι αν πιάσουμε τον Πόντο, ο κεμεντζές με το νταούλι είχαν  αρκετή φωνή για να κρατήσουν το χορό...  
Και όταν το βιολί ταξίδεψε στο βορειοανατολικό Αιγαίο ταίριαξε με την λαλιά του σαντουριού... και όταν έφτασε στην Πόλη αντάμωσε με το κανονάκι...
Στα ενετογοητευτικά νησιά των Επτανήσων το βιολί θυμήθηκε την ευρωπαϊκή καταγωγή του και «καντάρισε» παρέα με κιθάρες και μαντολίνα.

   Ενενήντα ολόκληρους χρόνους ταξίδεψε το βιολί.... Αυτά τα μαγευτικά χρόνια αποτύπωσαν με απόλυτη επιτυχία, χορευτικά οι παιδικές ομάδες του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών και μουσικά η πολυμελής ορχήστρα αποτελούμενη από καταξιωμένους μουσικούς, καταφέρνοντας να συνεπάρουν τους θεατές του κατάμεστου Θεάτρου σε άλλες εποχές, και σε άλλους τόπους και σε άλλους ήχους! Από την Δύση μέχρι την Ανατολή, από την στεριά έως την θάλασσα, από τα πεδινά έως τα ορεινά... ταξιδεύουν τα μουσικά όργανα, δημιουργούν ποικίλα ηχοχρώματα ενώνονται με τους χορούς και τους ανθρώπους, αφομοιώνονται από τους ντόπιους, ριζώνουν στην καρδιά και στην ψυχή και δεν βγαίνουν!

Η Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών θέλουν να ευχαριστήσουν θερμά τους μουσικούς  που εθελοντικά πλαισίωσαν την παράσταση.

Το παραδοσιακό σχήμα του κ. Δημήτρη Γαλάνη (τραγούδι και τεχνική υποστήριξη της παράστασης) με τους Βασίλη Ζίνγκο (κλαρίνο), Αλέξη Γαλάνη (βιολί – κανονάκι), Γιάννη Γαλάνη (λαούτο), Γιώργο Καραβούλια (κρουστά) και Παναγιώτα Γεωργοπούλου (σαντούρι). Τον κ.Λέκκα Σταμάτη (τραγούδι - κιθάρα) μαζί με τους Γιώργο Γεωργιάδη (μαντολίνο), Ανδρέα Μπένο (κιθάρα) και Σάννυ Πέττα (μαντολίνο). Επίσης, καθοριστική ήταν και η συμβολή του γνωστού μουσικού  κ. Γιάννη Οικονόμου στο ρόλο του βασικού βιολιού μαζί με τους Ελένη Παπαπροκοπίου (λαούτο) και Μαρία Ξύγκα (τραγούδι).  Ενώ δε θα πρέπει να παραλείψουμε τους Σοϊλέ Μανώλη (λύρα – τσαμπούνα), Παπαδόπουλο Γιώργο (κεμεντζέ), Αδαμόπουλο Βασίλη (κρουστά), Φραγκούλη Αλέξη (κρουστά), Σταμόπουλο Χρήστο (μπουζούκι) και Κοπαλά Άκη (τραγούδι).

Λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης του κοινού θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι η παράσταση «Ένα βιολί διηγείται!» θα επαναληφθεί. Θα ακολουθήσει νέα σχετική ενημέρωση.

   Το Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών με γνώμονα πάντα τη νέα γενιά και την παράδοση του ελληνικού μας πολιτισμού, σας αφήνει με ένα μήνυμα γραμμένο σε έναν τοίχο... έτσι για να το βλέπουμε οι μεγάλοι και να μην ξεχνάμε να το λέμε στα παιδιά μας... «Πες στα παιδιά μη σταματήσουν να προσπαθούν τον ουρανό ν’ αγγίξουν».

Φωτογραφικό υλικό θα αναρτηθεί εδώ.