Νέα > Ένα βιολί διηγείται! Από τις παιδικές ομάδες του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών

   Με αφετηρία τα μουσικά όργανα ξεκινάμε ένα μοναδικό ταξίδι στον πλούτο, στο ύφος, στο ήθος του λαϊκού μας πολιτισμού.

   Το βραβευμένο παιδικό βιβλίο γνώσεων της μουσικοπαιδαγωγού Νάνση Τουμπακάρη δίνει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να αποκτήσουν μέσα από μια μαγευτική διήγηση ενός βιολιού, πολύτιμη γνώση και εμπειρία στους ήχους, στα τραγούδια, στους χορούς και στις μουσικές του ελληνικού μας πολιτισμού.

   Οι μαθητές των παιδικών τμημάτων του ΛτΕ Πατρών ενθουσιασμένοι από τον ρόλο που έχουν αναλάβει, προετοιμάζουν εδώ και καιρό αυτήν την πορεία του βιολιού, σε τουλάχιστον τέσσερις γενιές, σε τέσσερις διαφορετικές εποχές, στον χώρο και στον χρόνο...

   Πληθώρα ελληνικών λαϊκών μουσικών οργάνων θα συνοδεύσουν το βιολί στο ταξίδι του στο χρόνο, δίνοντας σε όλους ένα μάθημα αστείρευτου ελληνικού μουσικοχορευτικού πλούτου. Βιολί με κλαρίνο, με ντέφι, με νταχαρέ, με νταούλι, με τούμπι, με τσαμπούνα, με σαντούρι με κανονάκι. Λύρα, Κεμεντζέ, Μπουζούκια και Μπαγλαμάδες, Κιθάρες και Μαντολίνα είναι μερικά από τα όργανα που μπορεί να ταίριαξαν μπορεί όμως και όχι με το βιολί... το σίγουρο είναι ότι συναντήθηκαν κάπου στην πορεία...

   Πρόκειται λοιπόν για ένα πρωτοπόρο και δύσκολο εχγείρημα των παιδικών ομάδων του ΛτΕ Πατρών που με κέφι και πηγαία διάθεση θα φέρουν εις πέρας με έναν τρόπο που μόνο αυτά ξέρουν, την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017, στις 11:30 το πρωί στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων».

   Η συγγραφέας του βιβλίου Νάνση Τουμπακάρη θα μας τιμήσει με την παρουσία της και θα παρακολουθήσει από κοντά την διήγηση του βιολιού που η ίδια εμπνεύστηκε.

   Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ένα τέτοιο εγχείρημα δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη θετική ανταπόκριση των μουσικών κ. Λέκκα Σταμάτη (τραγούδι - κιθάρα) μαζί με τους Γιώργο Γεωργιάδη (μαντολίνο), Ανδρέα Μπένο (κιθάρα) και Σάννυ Πέττα (μαντολίνο). Το παραδοσιακό σχήμα του κ. Δημήτρη Γαλάνη (τραγούδι) με τους Βασίλη Ζίγκο (κλαρίνο), Αλέξη Γαλάνη (βιολί – κανονάκι), Γιάννη Γαλάνη (λαούτο), Γιώργο Καραβούλια (κρουστά) και Παναγιώτα Γεωργοπούλου(σαντούρι). Επίσης, καθοριστική είναι και η συμβολή του γνωστού μουσικού κ. Γιάννη Οικονόμου στο ρόλο του βασικού βιολιού μαζί με τους Ελένη Παπαπροκοπίου (λαούτο),Γιάννη Τσεντούρο (κρουστά) και Μαρία Ξύγκα (τραγούδι). Ενώ δε θα πρέπει να παραλείψουμε τους Σοϊλέ Μανώλη(λύρα – τσαμπούνα), Παπαδόπουλο Γιώργο (κεμεντζέ), Αδαμόπουλο Βασίλη(κρουστά), Φραγκούλη Αλέξη(κρουστά), Σταμόπουλο Χρήστο (μπουζούκι) και Κοπαλά Άκη (τραγούδι).

Από τα Δωδεκάνησα λοιπόν έως τα Επτάνησα, από την Μακεδονία έως την Κρήτη, από τον Πόντο έως την Πόλη... έτσι απλά.. γιατί η Ελλάδα μπορεί να σταματά στην νησίδα Στρογύλλη του Καστελόριζου αλλά οι ήχοι της, οι μελωδίες της, τα μουσικά της όργανα δεν έχουν σύνορα και ταξιδεύουν σε κάθε γωνιά του Ελληνισμού.

Η συνέχεια λοιπόν επί σκηνής....

Η πρόεδρος και το ΔΣ του ΛτΕ Πατρών... και το ‘βιολί’ σας προσκαλούν σε αυτό το ταξίδι του ελληνικού μας πολιτισμού.