Νέα > Τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017 η 3η Λαογραφική Συνάντηση των μελών και των μαθητών του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών με τον Θάνο Κώτση

   Το Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών καλεί τα μέλη και τους μαθητές του να συμμετάσχουν στην 3η Λαογραφική Συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 8:30μμ στην αίθουσα του Λυκείου με εισηγητή τον Λαογράφο Θάνο Κώτση.

   Στην τρίτη λαογραφική συνάντηση, στο Λύκειο των Ελληνίδων Πατρών θα συζητηθούν λαογραφικά ζητήματα των Αποκριών στον κύκλο του χρόνου. Στην πρώτη ενότητα της εισήγησης, θα γίνει μια αναφορά σε θεωρητικά ζητήματα που αφορούν τα λαϊκά δρώμενα της Αποκριάς, μέσα απ’ τα θεωρητικά σχήματα των διαβατήριων τελετουργιών. Χρησιμοποιώντας εθνογραφικά παραδείγματα από όλο τον Ελλαδικό χώρο, θα γίνει μια προσπάθεια να αποτυπωθούν οι ερμηνείες των συμβόλων και των τελετουργικών που επιτελούνται οικουμενικά στις γιορτές της Άνοιξης. Η δεύτερη ενότητα της συνάντησης θα αφορά τα Αποκριάτικα λαϊκά δρώμενα στην περιοχή του δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας του νομού Κορινθίας. Θα παρουσιαστούν ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία της περιοχής καθώς και οπτικοακουστικό αρχείο από μουσικοχορευτικές καταγραφές του εισηγητή με «ντόπιους» κατοίκους της περιοχής. Στην τελευταία ενότητα της συνάντησης, ο εισηγητής θα παρουσιάσει τον διαβατήριο «χορό της τράτας», με την συμμετοχή κατοίκων απ’ την περιοχή του Λουτρακίου και οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να χορέψουν και να τραγουδήσουν μαζί τους τοπικά αποκριάτικα τραγούδια.

   Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε όπως απευθυνθείτε στην Γραμματεία του Λυκείου στο τηλέφωνο 2610 220531.

Η Πρόεδρος και το ΔΣ του ΛτΕ Πατρών θα χαρούν ιδιαίτερα να συμμετέχετε στην 3η Λαογραφική Συνάντηση που θα συνδυαστεί με την κοπή της Πρωτοχρονιάτικής πίτας μας.