Νέα > Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016 η 1η Λαογραφική Συνάντηση των μελών και των μαθητών του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών με τον Θάνο Κώτση

   Το Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών καλεί τα μέλη και τους μαθητές του να συμμετάσχουν στην 1η Λαογραφική Συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 8:30μμ στην αίθουσα του Λυκείου με εισηγητή τον Λαογράφο Θάνο Κώτση.

Λίγα λόγια από τον εισηγητή Θάνο Κώτση:

«Σε εποχές όπου η καπιταλιστική οικονομία έχει σαρώσει όλες τις κοινωνικές και οικονομικές δομές των «παραδοσιακών κοινωνιών», παγιώνοντας μια ευρύτερη πολιτισμική «ομογενοποίση», η συλλογική λαϊκή δημιουργία βρίσκεται στην εκπνοή της.

Το Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών, καινοτομώντας στον χώρο του λαϊκού πολιτισμού, εισάγει στο πρόγραμμα του μια σειρά λαογραφικών συναντήσεων για τα μέλη του.

Στις συναντήσεις αυτές θα συζητηθούν βασικά θεωρητικά ζητήματα της ελληνικής λαογραφίας, για να αποσαφηνιστούν σε ένα πρώτο επίπεδο, θεμελιώδεις όροι του λαϊκού πολιτισμού, όπως παράδοση, δημοτικό-λαϊκό τραγούδι, φολκλόρ, επιτέλεση, τελετουργία, αναπαράσταση, αναβίωση, εθνοτική ομάδα, ταυτότητες κ.τ.λ. Επιπλέον θα συζητηθούν ανθρωπολογικά ζητήματα της «μουσικοχορευτικής παράδοσης» και της εθιμικής λαογραφίας, με εθνογραφικά παραδείγματα από τον Ελλαδικό χώρο και τις γιορτές της λαϊκής λατρείας, επίκαιρα στον κύκλο του χρόνου(Δωδεκαήμερο, Απόκριες, Πασχαλιά κ.α.). Αποσκοπώντας στην βαθύτερη κατανόηση των συμμετεχόντων, θα γίνονται παράλληλα προβολές πρωτογενούς ανέκδοτου οπτικοακουστικού υλικού από διάφορα εθιμικά δρώμενα και μουσικοχορευτικές καταγραφές του εισηγητή, αλλά και άλλων διακεκριμένων ερευνητών. Θα γίνουν αναφορές στις πολιτισμικές σημασίες και στην ανθρωπολογική- λαογραφική ερμηνεία των λαϊκών δρωμένων, στον υλικό πολιτισμό(ενδυμασία, εξαρτήματα, κ.α.), αλλά και στο πλαίσιο της επιτέλεσης στην συγχρονία, μέσα απ’ τις αναβιώσεις- αναπαραστάσεις και τον ρόλο των πολιτιστικών και εθνοτοπικών συλλόγων σήμερα.

Οι συναντήσεις αυτές έχουν ως στόχο οι συμμετέχοντες:
1. Να αποσαφηνίσουν βασικές θεωρητικές έννοιες του λαϊκού πολιτισμού, που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας.
2. Να έρθουν σε επαφή με πρωτογενές εθνογραφικό οπτικοακουστικό υλικό, από διάφορες περιοχές του ελλαδικού χώρου, αλλά και με ντόπιους κατοίκους διαφόρων περιοχών, που περιστασιακά θα παραβρίσκονται στις εισηγήσεις .
3. Να κατανοήσουν τον λαϊκό πολιτισμό ολιστικά, μέσα στα κοινωνικά και πολιτισμικά συμφραζόμενα της κάθε κοινότητας.
4. Να αντιληφθούν κοσμοθεωρίες και πολιτισμικές ταυτότητες, μέσα απ’ το μουσικοχορευτικό φαινόμενο, κατανοώντας το ύφος και το ήθος κάθε περιοχής.
5. Να έρθουν σε μια πρώτη επαφή, με την σύγχρονη μορφή της εθνογραφικής μεθόδου της επιτόπιας έρευνας με συμμετοχική παρατήρηση, για να αξιοποιήσουν εργαλεία σε μελλοντική δική τους έρευνα-καταγραφή.
6. Να μπορούν να ερμηνεύσουν σε πρώτο στάδιο, κάποια εθιμικά δρώμενα και λαϊκές τελετουργίες.
7. Να αξιοποιήσουν παιδαγωγικά όψεις του λαϊκού πολιτισμού στην διδασκαλία του χορού και του τραγουδιού.
Στους συμμετέχοντες θα μοιράζεται προτεινόμενη διακεκριμένη επιστημονική βιβλιογραφία για περαιτέρω διερεύνηση, καθώς και φυλλάδια με βασικά στοιχεία της κάθε εισήγησης και εποπτικό υλικό.»

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε όπως απευθυνθείτε στην Γραμματεία του Λυκείου στο τηλέφωνο 2610 220531.