Νέα > 40 Χρόνια Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών Εορταστικές Εκδηλώσεις "Η Αρχή, η Μέση και το Τέλος που συνεχίζεται"

Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρει από που να ξεκινήσει κανείς για να περιγράψει όλα αυτά τα ευχάριστα και πρωτόγνωρα που συνέβησαν το τριήμερο από τις 14 έως τις 16 Οκτωβρίου 2016 στην πόλη των Πατρών με αφορμή τον εορτασμό των 40 Χρόνων του Λυκείου μας.

Οι προετοιμασίες λοιπόν είχαν ξεκινήσει πολύ πολύ πιο πριν. Συμβούλια, συναντήσεις, τηλεφωνήματα, ηλεκτρονική αλληλογραφία, έγγραφα, επιστολές, ανακοινώσεις, απαντήσεις, ερωτήσεις, εκκρεμότητες… αγωνία, χαρά, άγχος, ενθουσιασμός, απογοήτευση, αισιοδοξία… αυτά και άλλα πολλά βίωναν όλο αυτό το διάστημα η Πρόεδρος, τα μέλη του ΔΣ του Λυκείου, οι οικογένειές τους, οι στενοί φίλοι…

Αναμφισβήτητα, ένα μεγάλο εγχείρημα, ένα μεγάλο ρίσκο… ένα μεγάλο ΟΝΕΙΡΟ… έπρεπε να γίνει πραγματικότητα και το σημαντικότερο… να πετύχει!

 Έτσι κύλησαν οι μήνες, οι εβδομάδες, οι ημέρες, οι ώρες και έφτασε η μεγάλη στιγμή… !!!

   Τα συγκροτήματα με τα Λύκεια των Ελληνίδων άρχισαν να καταφθάνουν στην όμορφη πόλη μας. Από το πρωί της Παρασκευής 14 Οκτώβρη 2016 η Ελλάδα συγκεντρώθηκε στην Πάτρα. Από την μακρινή Θράκη, το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης μας έκανε την τιμή να συμμετέχει στην χαρά μας αψηφώντας τις ατελείωτες ώρες ταξιδίου. Από την Μακεδονία μας, έπειτα από ένα ολονύκτιο ταξίδι βρέθηκαν κοντά μας τα Λύκεια των Ελληνίδων Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Θεσσαλονίκης και Γιαννιτσών. Από το Ιόνιο ήρθε στην παρέα μας το Λύκειον των Ελληνίδων Αργοστολίου. Από την Πελοπόννησο ταξίδεψαν για να είναι κοντά στην λυκειακή οικογένεια τα Λύκεια των Ελληνίδων Καλαμάτας και Κιάτου. Από την Αττική μας τίμησε με την παρουσία της η Αντιπρόεδρος του Κεντρικού Λυκείου των Ελληνίδων και Έφορος Παραρτημάτων κ. Μαρία Παπαμάρκου.

Η Πρόεδρος, το ΔΣ και η εθελοντική ομάδα του ΛτΕ Πατρών σκορπίστηκε στην πόλη για να υποδεχτεί με μια ζεστή αγκαλιά τα Λύκεια.

Σαν καρδιακοί φίλοι που ανταμώνουν ξανά αισθάνθηκαν όλοι. Σαν να γνωρίζονταν χρόνια και ζούσαν γι’ αυτή την στιγμή. Ο καιρός συνοδοιπόρος της μεγάλης χαράς συντρόφευε τον ερχομό των Λυκείων. Η ηλιόλουστη ημέρα συνοδευόταν από θετική ενέργεια, ανεβασμένη διάθεση και γλυκιά προσμονή της έναρξης των Εορταστικών Εκδηλώσεων.

Τα Λύκεια είχαν «φέρει» τα καλά τους. Το χαμόγελό τους, την ζωντάνια τους και το σημαντικότερο την παράδοση του τόπου τους. Στις 5:30 το απόγευμα της Παρασκευής όλοι οι συμμετέχοντες, φορώντας τις πανέμορφες τοπικές φορεσιές τους επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό του Πολιούχου Πατρών.

Σε συγκινησιακή ατμόσφαιρα μας υποδέχθηκε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος ο οποίος τέλεσε δέηση υπέρ υγείας των προσκυνητών και μετά την προσκύνηση της Αγίας Κάρας, του Σταυρού του μαρτυρίου και του τάφου του Πρωτοκλήτου, τους μίλησε εγκάρδια καλωσορίζοντάς τους στην πόλη των Πατρών και στον Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα.  Το μήνυμα του Σεβασμιότατου προς όλους ήταν «Μη χάσετε του τόπου μας τη λεβεντιά και χάρη». Στο τέλος, σε ένα κλίμα κατάνυξης έψαλαν όλοι τον Εθνικό ύμνο.

 Στη συνέχεια το γλέντι άρχισε να στήνετε. Τα μέλη των Λυκείων έκαναν παρέλαση στον κατάμεστο πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου. Όλη η Ελλάδα διέσχισε το ιστορικό κέντρο της πόλης. Τοπικές ενδυμασίες, μουσικές, χρώματα, χοροί και τραγούδια ξεσήκωσαν το Πατραϊκό κοινό.

Τι γίνεται; Ποίοι είναι; Τι κάνουν; Που πηγαίνουν;… αναρωτιόντουσαν όσοι βρίσκονταν στο κέντρο…
Σαν μαγνήτης λειτουργούσαν οι χορευτικές ομάδες των Λυκείων και τραβούσαν τον κόσμο μιας και κατάφεραν να ξυπνήσουν την καλά κρυμμένη Ελληνική του υπερηφάνεια.   

Τα Λύκεια κατέληξαν στην Πλατεία Γεωργίου και μαζί τους πολύς κόσμος που με ανυπομονησία περίμενε να δει την συνέχεια…

Από την μια απλώνονταν οι ήχοι από ζουρνάδες, κλαρίνα, γκάιντες, νταχαρέδες και νταούλια, από την άλλη η λεβεντιά, χοροί ξεσηκωτικοί, ομορφιά ενδυματολογική, πλούτος κληρονομιάς. Μια ολόκληρη Ελλάδα άρχισε σαν κουβάρι να ξετυλίγεται στο χοροστάσι που στήθηκε στην καρδιά της πόλης.   

Για μια ώρα περίπου η ελληνική παράδοση είχε την τιμητική της. Τα ήθη, έθιμα και οι αξίες της χώρας μας ζωντάνεψαν και ξύπνησαν συνειδήσεις. «Υπάρχει και αυτή η Ελλάδα» ήταν το μήνυμα που έλαβε το ενθουσιασμένο κοινό. Ναι πράγματι, υπάρχει και αυτή η Ελλάδα και οφείλουμε να την αναδεικνύουμε, να την σεβόμαστε, να την γνωρίζουμε, να την διατηρούμε και να την διαδίδουμε.

Έτσι είχαν τα πράγματα την 1η ημέρα των εορταστικών εκδηλώσεων.

Η πόλη είχε ήδη αρχίσει να μιλάει για το Λυκειακό αντάμωμα. «Έχουμε ωραίους, ζωηρούς καλεσμένους από όλη την Ελλάδα, κυκλοφορούν ανάμεσά μας και το βράδυ θα τους καμαρώσουμε στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών όπου όλη η Ελλάδα θα ενωθεί σε Κύκλο.»

Για τα Λύκεια των Ελληνίδων και τα μέλη τους η επόμενη ημέρα, το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016, θα ξεκινούσε «οικογενειακά». Τα Λύκεια συναντήθηκαν στην αίθουσα της Διακιδείου Σχολής Λαού, απέναντι από το επιβλητικό Δικαστικό Μέγαρο Πατρών όπου και τους υποδέχτηκε με θέρμη ο Εθνομουσικολόγος Καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λάμπρος Λιάβας. Ακολούθησε μια εξαίρετη και άκρως ενδιαφέρουσα διάλεξη που αφορούσε την παράδοση και συνάμα έθιγε θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει καθημερινά η μεγάλη λυκειακή οικογένεια.

Έπειτα τα Λύκεια χωρίσθηκαν, κρατώντας τους προβληματισμούς που εύλογα δημιουργήθηκαν στην ομιλία του κ. Λιάβα, με την προσμονή να σμίξουν πάλι και κάτι τέτοιο θα γινόταν πολύ γρήγορα…

Η μεγάλη μουσικοχορευτική παράσταση με την συμμετοχή των Λυκείων πλησίαζε.
Το βράδυ του Σαββάτου η Ελλάδα θα έβγαινε σε κύκλο… θα προβαλλόταν μέσω διαδικτύου στον κόσμο όλο… δεν θα ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση, αλλά όλα έπρεπε να πάνε κατ’ ευχήν.

Φίλοι μας καλώς ορίσατε μας τραγούδησε ο μοναδικός Παναγιώτης Λάλεζας συνοδευόμενος από την καταξιωμένη ορχήστρα του Νίκου Φιλιππίδη με τους χορευτές των Λυκείων επί σκηνής να σιγοτραγουδούν.

Η οικοδέσποινα έσυρε το χορό και η Ελλάδα άρχισε να κινείται κυκλικά. Ακολούθησαν οι μελωδικοί ρυθμοί της Κεφαλονιάς από το Λύκειο Αργοστολίου, έπειτα οι ήχοι από ζουρνάδες από το Λύκειο Γιαννιτσών, χοροί και τραγούδια από της χαμένες πατρίδες του Πόντου από το Λύκειο της Καβάλας, σεργιάνι στις Κυκλάδες και φυσικά καλαματιανό και τσάμικο από το Λύκειο Καλαμάτας, χοροί με νταχαρέδες και με λύρες από το Λύκειο Δράμας, τσάμικα και καγκέλια από το Λύκειο Κιάτου, χοροί από τα Βλαχόφωνα χωριά Σερρών από το Λύκειο Σερρών και τέλος ζωηροί, εντυπωσιακοί θρακιώτικοι χοροί από το Λύκειο Ξάνθης.

Στην συνέχεια η Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών προχώρησε στην απονομή αναμνηστικών πλακετών στους Προέδρους των Λυκείων από τις θρησκευτικές και πολιτικές αρχές της πόλης. Τα αναμνηστικά παρέδωσαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης Χρύσανθος, ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο βοηθός Περιφερειάρχη Γιώργος Αγγελόπουλος, ο Καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρος Λιάβα και η Αντιπρόεδρος του Κεντρικού Λυκείου Αθηνών και έφορος Παραρτημάτων Μαρία Παπαμάρκου.

Τα αναμνηστικά παρέλαβαν οι ακόλουθοι:

Η Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Αργοστολίου Ευρώπη Μοσχονά-Μαραγκάκη, η Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Γιαννιτσών Άννα Παπουτσή, η Αντιπρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Καβάλας Μαρίνα Φιλιππίδου ,η Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας κα Βίκυ Καρέλια, η Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Δράμας κα Άννα Ντινάκη-Κονδυλάκη, η Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Κιάτου κα Άννα Φιλίππου, η Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Σερρών κα Στέλλα Ελευθεριάδου, η Β’ Αντιπρόεδρος και Έφορος Ιματιοθήκης του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης κα Θεοφανώ Κυριακίδου,  η Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Θεσσαλονίκης κα Καίτη Τσιότρα.

Ο κύκλος έκλεισε με τις ευχαριστίες της Προέδρου του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών κα Κατερίνα Πολυκρέτη προς τους μουσικούς που συνόδευαν τα Λύκεια, στον Νίκο Φιλιππίδη και την ορχήστρα στον μοναδικό Παναγιώτη Λάλεζα καθώς και σε όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της «Ελλάδας σε Κύκλο».

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με ένα γλέντι που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η επόμενη ημέρα, θα ήταν ημέρα αποχωρισμού και επιστροφής των Λυκείων στον τόπο τους. Μια πρωινή ξενάγηση στον όμορφο χώρο της Achaia Clauss, στην παλαιότερη και πιο ονομαστή Πρέσβειρα της Ελλάδας στον κόσμο της Οινοποίησης θα σήμαινε και τον τερματισμό των εορταστικών εκδηλώσεων των 40 Χρόνων του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών.

Σας ευχαριστούμε από καρδιάς που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας, μοιραστήκατε μαζί μας την χαρά μας και μας κάνατε να ζήσουμε μια μοναδική εμπειρία. Η πολιτιστική μας κληρονομιά μπορεί μόνο να μας ενώσει, να μας εφοδιάσει και να μας κάνει πιο δυνατούς.

Καλή αντάμωση με χορό για να γράψουμε πάλι στην γη όλα όσα θέλει να πει η ψυχή μας…Σύντομα θα αναρτηθεί φωτογραφικό υλικό των εορταστικών εκδηλώσεων εδώ.