Διδασκαλία > Παναγιώτης Λάλεζας

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΛΕΖΑΣ

    Γεννήθηκε στην Αρχαία Κόρινθο. Το πάθος του για το τραγούδι οφείλεται στον πατέρα του, ο οποίος του δίδαξε τον τρόπο να ερμηνεύει  παραδοσιακά τραγούδια.

Μελετώντας ηχογραφήσεις γραμμοφώνου από τους Γ. Παπασιδέρη, Κ. Ρούκουνα, Δ. Αραπάκη, Ρ.Εσκέναζυ, Ρ.Αμπατζή, Γ. Μηττάκη, Γ. Κάβουρα και Σ. Καζαντζίδη μυήθηκε στον αμανέ, στο σμυρναίικο, το ρεμπέτικο και το λαϊκό τραγούδι. Παράλληλα ασχολήθηκε με την έρευνα και την καταγραφή παραδοσιακών τραγουδιών, γνωρίζοντας τα τοπικά μουσικά ιδιώματα. Στα εννέα του χρόνια έκανε την πρώτη του δισκογραφική παρουσία, που έγινε αφορμή για δεκάδες τηλεοπτικές εκπομπές από την κρατική τηλεόραση. Ακολουθούν βραβεία και τιμητικές διακρίσεις σε διαγωνισμούς τραγουδιού. Στα έντεκα χρόνια του αναπτύσσει δραστηριότητες επαγγελματικού χαρακτήρα, τραγουδώντας σε παραδοσιακά πανηγύρια, παραστάσεις χορευτικών συγκροτημάτων και σε άλλες εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το ρεπερτόριό του εμπλουτίζεται με παραδοσιακά τραγούδια από όλη την Ελλάδα και καθιερώνεται ως γνήσιος εκφραστής της παραδοσιακής μουσικής. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα φωνητικής, ορθοφωνίας και βυζαντινής μουσικής στο σχολείο του Σίμωνα Καρρά, παίζει παραδοσιακά όργανα, όπως λαούτο, κλαρίνο.

    Είναι μέλος ερευνητικής ομάδας της ΔΟΛ. Τ -UNESCO,Ι.Ο.V ΕΛΛΑΣ και υπεύθυνος για την κυκλοφορία CD με παραδοσιακά τραγούδια της Κορινθίας, με την έγκριση της. Συνεργάστηκε με το ΤΕΙ Ηπείρου για δυο διδακτικά έτη, όπου δίδαξε το μάθημα της φωνητικής και τον τρόπο ερμηνείας του παραδοσιακού τραγουδιού από διαφορετικά διαμερίσματα του Ελλαδικού χώρου. Στο ενεργητικό του έχει 40 προσωπικές δισκογραφικές δουλειές με παραδοσιακά τραγούδια και 38 συμμετοχές. Έχει συνεργαστεί με τους σπουδαιότερους μουσικούς και τραγουδιστές του τόπου μας όπως: Βασιλόπουλος, Φιλιππίδης, Καψάλης, Κόρος, Βέρρα, Κολλητήρη, Σαμίου, Αηδονίδης, Νταλάρας, Βιτάλη, Γλυκερία κ.α

    Το 2000 συνεργάζεται με το μαέστρο Νίκο Μαμαγκάκη συμμετέχοντας δισκογραφικά στα έργα του: «Μέγα Ορατόριο Ελλήνων» και «Αγωνιστές της Λευτεριάς»,τα οποία παρουσιάστηκαν στο Μέγαρο Μουσικής και στο Θέατρο Πέτρας. Το 2003 συμμετέχει στο δίσκο "SMYRNE" της ορχήστρας Εστουδιαντίνα ερμηνεύοντας το παραδοσιακό και απαιτητικό σμυρναίικο «Μανές της Καληνυχτιάς». Ο δίσκος "SMYRNE" έγινε πλατινένιος και βραβεύτηκε ως ο καλύτερος δίσκος στα βραβεία Αρίων και ο Π. Λάλεζας ήταν από τους βασικούς ερμηνευτές σε όλες τις εμφανίσεις της ορχήστρας. Η ηχογράφηση αυτή έγινε η αφορμή για να τον ανακαλύψει ο Γιώργος Νταλάρας, ο οποίος εκφράζεται με ενθουσιασμό για τη φωνή του και συνεργάζονται σε συναυλίες, στο Μέγαρο Μουσικής, σε Θέατρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και στο εξωτερικό.

    Το 2012 δημιούργησε «Το εργαστήρι παραδοσιακής μουσικής» με έδρα την Αρχαία Κόρινθο. Σήμερα «Το εργαστήρι» φιλοξενείται στο Σχολείο του Σίμωνα Καρρά, στο Λύκειο Ελληνίδων Κιάτου και σε άλλους πολιτιστικούς φορείς, διδάσκοντας παραδοσιακό τραγούδι και παραδοσιακά όργανα. Τον Μάρτιο του 2016 συμμετείχε σε συναυλία ελληνοτουρκικής μουσικής στο Berklee College of Music μαζι με τον δεξιοτέχνη του λαούτου Βασίλη Κώστα και δίδαξε τα μουσικά τοπικά μας ιδιώματα σε σεμινάριο που παρακολούθησαν καθηγητές και μαθητές της σχολής. Στα μελλοντικά σχέδια του Π. Λάλεζα είναι η ηχογράφηση μιας σειράς δίσκων από ανέκδοτα παραδοσιακά τραγούδια από το προσωπικό του αρχείο, αποτέλεσμα μακροχρόνιας έρευνας και καταγραφής, με στόχο τη διάσωση και διάδοση της εθνικής μας μουσικής.