Νέα > Οι μαθητές των τμημάτων χορού και ζωγραφικής του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών αναβίωσαν το έθιμο του Λαζάρου λέγοντας «τα κάλαντα του Λαζάρου» στις αρχές της πόλης

   Το Σάββατο του Λαζάρου είναι από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας και θεωρείται η «πρώτη γεύση» της Μεγάλης Εβδομάδας. Μέρα νίκης της ζωής επί του θανάτου, μέρα χαράς που προοικονομεί τη χαρμολύπη της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης που ακολουθεί.

   Η ανάσταση του Λαζάρου είναι μια γιορτή ιδιαίτερα προσφιλής στον ελληνικό λαό. Από τη μια άκρη της Ελλάδας ως την άλλη πολλά έθιμα τιμούσαν την λαμπρή αυτή μέρα.

 Oι μικροί μαθητές των χορευτικών τμημάτων και των τμημάτων ζωγραφικής, του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών, αναβίωσαν το έθιμο του Λάζαρου όπως γίνονταν στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας μιας και τα «λαζαρικά» από τόπο σε τόπο έχουν πολλές παραλλαγές.

   Όπως λέει η παράδοση, ένα έθιμο της ημέρας είναι τα παιδιά να γυρνάνε απὸ σπίτι σὲ σπίτι, τραγουδώντας τοὺς «Ἀγερμούς» και κρατώντας ένα ομοίωμα του Λαζάρου.

   Με μεγάλη χαρά οι μαθητές του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών είχαν κατασκευάσει τον «Λάζαρο».  Με καλάμια από τους αγρούς, με σχοινιά, με κληματόβεργες από τα φρεσκοκλαδεμένα αμπέλια, με πολλά και χρωματιστά μαντήλια, με πανέμορφα λουλούδια και τέλος με τα απαραίτητα κουδούνια – τα κυπριά. Τα κουδούνια έδωσαν φωνή στο «Λάζαρο» και ο ήχος που βγαίνει κτυπώντας τα συμβολίζει την ανάσταση του Λαζάρου μιας και ήταν ο πρώτος που αναστήθηκε.

   Το πρωινό του Σαββάτου του Λαζάρου 23 Απριλίου 2016, τα παιδιά μας βγήκαν στο ιστορικό κέντρο της πόλης, κρατώντας τον «Λάζαρο», τα ανθοστολισμένα καλαθάκια τους, τα «Λαζαράκια», τα κυπριά και ψάλλοντας τα «Κάλαντα του Λαζάρου».

  Επισκέφθηκαν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομον και τον Δήμαρχο της πόλης κ. Κωνσταντίνο Πελετίδη, τους είπαν τα κάλαντα της Αναστάσεως και τους πρόσφεραν τα «Λαζαράκια». Το έθιμο λέει ότι οι γυναίκες ζύμωναν για την ψυχή του Λάζαρου τα ειδικά κουλούρια, τους "λαζάρηδες", τα "λαζαρούδια" ή και "λαζαράκια". Πρόκειται γιὰ μικρὰ ψωμάκια πλασμένα σὲ σχήμα ἀνθρώπου σπαργαμωνένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Μέσα στὴν ζύμη έβαζαν μέλι ή καρύδια ή σταφίδες ή ό,τι άλλο έβγαζε ο κάθε τόπος. Όσα παιδιά είχε η οικογένεια τόσους "λαζάρηδες" έπλαθαν και στη θέση των ματιών έβαζαν δυο γαρίφαλα. Το έθιμο λέει: "Λάζαρο δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις".


Το Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών σας εύχεται Καλό Πάσχα !!!

Για να δείτε φωτογραφικό υλικό κάντε κλικ εδώ