Πάτρα > Τοπικά Όργανα


Μουσικά Όργανα

   Από τα παλιά χρόνια η μουσική εκφράζει τη ψυχή ενός λαού, τις συνήθειες και τα βιώματα των ανθρώπων του τόπου και είναι άρρικτα συνδεδεμένη με τα ήθη και τα έθιμα μιας χώρας.
Η μουσική αποτελεί ένα από τα τρία, αρμονικά παντρεμένα, χαρακτηριστηκά της
ελληνικής μας παράδοσης. Ο άψογος συνδυασμός του τρίπτυχου, ποίηση, μουσική και χορός μας μεταφέρουν στη ζωή εκείνης τη εποχής. Τα μουσικά όργανα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή της μουσικής.

  
   Εικονογραφίες απ
οκαλύπτουν ότι από τα αρχαία χρόνια ο Ελληνικός λαός χρησιμοποιούσε κάθε δυνατό συνδυασμό οργάνων για να συνοδέψει το τραγούδι και το χορό του. Το σώμα του ανθρώπου είναι το πρώτο «μουσικό όργανο» αφού είτε από μόνο του, είτε με τη βοήθεια ορισμένων αντικειμένων δημιουργεί τα πιο βασικά στοιχεία της μουσικής που δεν είναι άλλα από τον ρυθμό και τον ήχο.

  Στον περισσότερο κόσμο είναι γνωστό ότι τα μουσικά όργανα χωρίζονται σε τρεις οικογένειες. Την  οικογένεια των κρουστών, την οικογένεια των πνευστών και την οικογένεια των εγχόρδων. Υπάρχει όμως και το σύστημα των E. von Hornbostel – C. Sachs με τους οποίους τα μουσικά όργανα κατατάσσονται σε τέσσερις μεγάλες ομάδες όπως συνοπτικά αναφέρονται παρακάτω.


Τα ιδιόφωνα

  Ιδιόφωνα είναι τα όργανα στα οποία ηχεί το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα. Τέτοια όργανα είναι τα ζίλια, το κουδούνι που χρησιμοποιείται και για το αρμάτωμα των κοπαδιών, η μάσα, η τζαμάλα, το τρίγωνο, τα παλαμάκια, το χτύπημα των ποδιών με τα χέρια, το χτύπημα του εδάφους με το πόδι, τα νομίσματα, οι μασούρ-πλεξίδες, το σουργούτ, τα κουτάλια, τα μαγειρικά σκεύη, τα ποτηράκια, το κομπολόι.

Τα μεμβρανόφωνα

  Μεμβρανόφωνα είναι τα όργανα με μεβράνη. Τέτοια όργανα είναι το νταούλι, το τούμπι, το ντέφι, η ταμπούτσα, ο τούμπανας, το τουμπελέκι.

Τα αερόφωνα

  Αερόφωνα είναι τα πνευστά όργανα. Τέτοια όργανα είναι η φλογέρα, το σουραύλι, η  μαντουρά, ο ζουρνάς ή καραμούζα ή πίπιζα, η τσαμπούνα που συναντιέται στη νησιά, η γκάϊντα που συναντιέται στην Ηπειρωτική Ελλάδα και ειδικότερα στη Μακεδονία και στη Θράκη και το κλαρίνο.

Τα χορδόφωνα

  Χορδόφωνα είναι τα όργανα με χορδές. Τέτοια όργανα είναι ο ταμπουράς, το λαγούτο, το ούτι, η λαουτοκιθάρα, το μαντολίνο και η κιθάρα, η λύρα, ο κεμεντζές, ο κεμανές, το βιολί, το κανονάκι, το σαντούρι και η λατέρνα.

Πηγή: Ελληνικά Λαϊκά Μουσικά Όργανα - Φοίβος Ανωγειανάκης.