Πάτρα > Πάτρα & η Ιστορία της

Η Πόλη των Πατρών …


   Η Πάτρα (αρχαία ελληνικά: Πάτραι) είναι το μεγαλύτερο αστικό, οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο του γεωγραφικού διαμερίσματος της Πελοποννήσου. Ανήκει στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας και είναι η πρωτεύουσα του Νομού Αχαΐας. Η Πάτρα, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, είναι ο τρίτος μεγαλύτερος, πληθυσμιακά, δήμος της χώρας μας και απέχει μόλις 220 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Ελλάδας, την Αθήνα. Βρίσκεται στα βόρειο-δυτικά παράλια της Πελοποννήσου, στις δυτικές απολήξεις του Παναχαϊκού Όρους και βρέχεται από τον Πατραϊκό Κόλπο.

   Στην ομορφιά της συμβάλουν πέραν από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα, η παλιά
πόλη, το Κάστρο, το μοναδικό Δημοτικό Θέατρο 'Απόλλων', έργο του Ερνέστο Τσίλερ, το Ρωμαϊκό Ωδείο, το Δικαστικό Μέγαρο, το εμπορικό της κέντρο, οι μεγάλες της πλατείες, οι πεζόδρομοι.


   Στο πιο κεντρικό της σημείο συναντάμε την Πλατεία Γεωργίου Α’ που δημιουργήθηκε από την αρχή, το 1829, επί κυβερνήτη Καποδίστρια, έπειτα από την ολοκληρωτική καταστροφή της πόλης κατά την Ελληνική Επανάσταση. Χαρακτηριστικό της πλατείας πέραν του Θεάτρου Απόλλων, είναι τα δυο σιντριβάνια που κοσμούν την πλατεία από το 1875.

   Η Πάτρα είναι
μια πόλη που συνδυάζει την ιστορία με την εξέλιξη, το παραδοσιακό με το σύγχρονο και από γεωγραφικής άποψης συνδυάζει την μαγεία της θάλασσας και την ηρεμία του βουνού.


  Σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική της ανάπτυξη συμβάλει στο σπουδαίο εξαγωγικό λιμάνι της, αφού αποτελεί κομβικό σημείο για το εμπόριο και την επικοινωνία της Πάτρας αλλά και της Ελλάδας, τόσο με την Ιταλία όσο κα με την Δύση γενικότερα γι’ αυτό είναι γνωστή και ως «Πύλη της Ελλάδας προς τη Δύση». Το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα καθώς και πληθώρα Ερευνητικών Ινστιτούτων και Επιστημονικών Πάρκων συμβάλουν στην ανάπτυξη του μορφωτικού και όχι μόνο επιπέδου της. Τα δημόσια αλλά και ιδιωτικά νοσηλευτικά κέντρα που διαθέτει καθιστούν την Πάτρα κέντρο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.


   Η πόλη των Πατρών αποτελεί έναν μεγάλο θρησκευτικό πόλο έλξης για τους χριστιανούς ορθόδοξους, χάρη στον Ιερό Ναό του Πολιούχου μας, τον Άγιο Ανδρέα, τη μεγαλύτερη εκκλησία στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια, που σύμφωνα με την χριστιανική μας παράδοση είναι ο τόπος όπου μαρτύρησε ο Απόστολος  Ανδρέας (66 μ.Χ.).


   Μεγάλη ανάσα για τη πόλη, όχι μόνο στον οικονομικό αλλά και στο πολιτιστικό τομέα προσδίδει το γνωστό σε όλους ‘Πατρινό Καρναβάλι’. Η μεγαλύτερη έκρηξη κεφιού και διασκέδασης στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο. Παρελάσεις, σατιρικά κοστούμια, πανδαισία χρωμάτων, φαντασμαγορικά άρματα, χορευτικές ομάδες συνθέτουν μια εικόνα γλεντιού στην πόλη η οποία το 2006 υπήρξε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

   Η υπερσύγχρονη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», στολίδι της περιοχής, συνδέει το προάστιο της Πάτρας Ρίο με το Αντίρριο, ενώνοντας την Πελοπόννησο με τη Στερεά Ελλάδα. 

… και η Ιστορία της

   Η Πελοπόννησος και ειδικότερα η Πάτρα θεωρείται ιστορική κοιτίδα του ελληνισμού, κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια και αποτέλεσε ξακουστό κέντρο της μυκηναϊκής εποχής.

  Κατά την Ρωμαϊκή περίοδο, η Πάτρα συνάντησε μεγάλη άνθηση και αποτέλεσε κοσμοπολίτικο κέντρο της Μεσογείου κάτι που αποδεικνύεται εύκολα από την πληθώρα υπαίθριων μνημείων που υπάρχουν και άλλα που ακόμα αποκαλύπτονται καθώς και από τα εκθέματα του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Πόλης μας.

 
   Αργότερα κατά την Βυζαντινή εποχή διατήρησε τον εμπορικό της χαρακτήρα. Η γεωγραφική της θέση αποτέλεσε εύκολο στόχο από πολλούς κατακτητές της Ανατολής και της Δύσης.

  Η πόλη των Πατρών έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 αφού ήταν η πόλη που άναψε η πρώτη σπίθα της εξέγερσης κατά της Τουρκικής υποδούλωσης.