Νέα > Ήχος, Τραγούδι, Κίνηση, Χορός, Εικόνα όλα αρμονικά συνδυασμένα

   Εκατοντάδες καρδιές ‘χτύπησαν’ το απόγευμα της Τετάρτης 29 Οκτωβρίου στο κατάμεστο μεγάλο αμφιθέατρο του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών και με ενθουσιασμό πλανεύτηκαν «στους ρυθμούς της καρδιάς» του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών για να γιορτάσουν την 50άχρονη πορεία του Πανεπιστημίου Πατρών.

   Η έναρξη της μουσικοχορευτικής παράστασης έγινε με τον Αναπληρωτή Πρυτάνεως Πληροφοριακών Συστημάτων και Δικτύων κ Χρήστο Παναγιωτακόπουλο που τόνισε τη φράση του πιλότου της Ελληνικής Αεροπορίας με «ψηλά το κεφάλι» θα προχωρήσουμε και θα τα καταφέρουμε. Έπειτα το λόγο πήρε η Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών κ. Κατερίνα Πολυκρέτη η οποία υποδέχτηκε εγκάρδια τους εκπροσώπους των αρχών και φορέων της πόλης, του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους. Στη συνέχεια άφησε τα υπόλοιπα καλωσορίσματα στους χορευτές του Λυκείου που μπαίνοντας στη σκηνή με τη συνοδεία της ορχήστρας του Νίκου Φιλιππίδη τραγούδησαν στο κοινό «Εμείς εδώ δεν ήρθαμε να φάμε και να πιούμε, μόνο σας αγαπούσαμε και ήρθαμε να σας δούμε» και έτσι ζεστά και γλυκά η περιπλάνηση του κοινού «στους ρυθμούς της καρδιάς» ξεκίνησε.

   Εικόνες καρδιάς, φύσης, ζ
ωής, ανθρώπου και δημιουργίας πλημμύρισαν το γεμάτο αμφιθέατρο. Επιτεύγματα τρανά, διαχρονικά, πρωτοποριακά που πάντα συνοδεύονταν από το ρυθμό της ζωής και συνυπήρχαν με μια μελωδία απόλυτα ταιριαστή με την κίνηση της φύσης και κάθε ζωντανού οργανισμού, παρακολουθούσε με ενδιαφέρον το κοινό αφημένο στα λόγια της αφηγήτριας.

   Ήχος, χορός και δημιουργία συ
νόδευαν την ανθρώπινη ύπαρξη από τους πρώτους χτύπους της καρδιάς. Ο άνθρωπος μιμήθηκε αυτόν τον ήχο της ζωής και δημιούργησε ιδιότυπα μουσικά όργανα όπως κουδούνια για να ‘στολίσει τα ζώα και να ξορκίσει το κακό’, ντέφια, ζίλια, ποτηράκια για να πιεί αλλά και για να ‘σπάσει’, κουτάλια για να φάει αλλά και για να ‘παράξει ήχους’, παλαμάκια για να εκφράσει τα συναισθήματά του αυθόρμητα και με θόρυβο, νταούλια για να ‘αποδώσει τον χτύπο της καρδιάς’. Το κοινό είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει σε περιοχές της Ελλάδας και του ευρύτερου Ελληνισμού μέσα από ιδιαίτερους χορούς, από μελωδικές φωνές, από μοναδικές αυθεντικές φορεσιές, από ιδιότυπα μουσικά όργανα που δημιούργησε ο άνθρωπος και όλα αυτά απόλυτα συνταιριασμένα με την μοναδική ορχήστρα του Νίκου Φιλιππίδη.

   Για δύο περίπου ώρες μικροί και μεγάλοι, μέλη και φίλοι του Λυκείου, γονείς και συγγενείς των χορευτών παρακολουθούσαν εντυπωσιασμένοι την αρμονία της καρδιάς, του ρυθμού, των χορών και της εικόνας μη μπορώντας να κρύψουν τον θαυμασμό τους στο ανθρώπινο μεγαλείο που δεν είναι άλλο από αυτό της δημιουργίας και βέβαια της παράδοσης.

  Πολλές οι στιγμές που το κοινό ξεχώρισε στην παράσταση. Αρχικά οι «Κουδ
ουνάδες» που με τις αυθεντικές τους φορεσιές γεμάτες κουδούνια ‘έσπασαν’ την ηρεμία του αμφιθεάτρου παρουσιάζοντας το γνωστό δρώμενο από τις Σέρρες και έπειτα οι κοπέλες από τη Δυτική Μακεδονία, ακολουθώντας την πρωτοχορεύτρια με το ντέφι της και τη χαρακτηριστική της φωνή, τραγούδησαν το «Σηκουθείτε Παλληκάρια» και μας μετέφεραν στο Βελβεντό Κοζάνης. Στη συνέχεια το ντέφι και το κλαρίνο, ο χορός και το τραγούδι, οι άντρες και οι γυναίκες πήραν τη σκυτάλη παρουσιάζοντας χορούς από την Κόνιτσα Ηπείρου, τη γενέτειρα του Νίκου Φιλιππίδη. Μετά τα κουδούνια και τα ντέφια ακολούθησαν τα ζίλια που με τον οξύ τους ήχο ταίριαξαν απόλυτα με τις βροντερές φωνές των ανδρών από τα Μέγαρα που μας είπαν τα Κάλαντα των Φώτων  τα «Καλημέρια». Η περιπλάνηση σε αυτό το σταυροδρόμι μουσικής, χορευτικής και ενδυματολογικής παράδοσης συνεχίστηκε από τον απολαυστικό Μεγαρίτη δάσκαλο του Λυκείου Τζίμη Ηλία που τραγούδησε τους ιδιαίτερους χορούς του τόπου του, το «Μικρό μου», τον αντρικό χορό «Λουλουβίκο» με τους χορευτές να ξεσηκώνουν τον κόσμο με τις δύσκολες κινήσεις τους. Το πέρασμα στη Μικρά Ασία δεν θα μπορούσε να λείψει από μια τέτοια εκδήλωση. Η κοσμοπολίτισσα Σμύρνη μάγεψε με το μπρίο και την αρχοντιά της. Οι Σμυρνιές με τα ποτηράκια τους στα χέρια χόρεψαν το τσιφτετέλι «Σπάζοντας Κούπες». Το αυτοσχέδιο μουσικό όργανο των Μικρασιατών όπου το ποτήρι σύρεται στο τεντωμένο κομπολόι «οδήγησε» το μερακλή χορευτή, να χορέψει ένα βαρύ και ασήκωτο Αϊβαλιώτικο Ζεϊμπέκικο συνοδευόμενο και από το ρεμπέτικο μουσικό όργανο το μπουζούκι. Προχωρώντας στα βάθη της Μικράς Ασίας φτάσαμε στην Καππαδοκία εκεί που τα κουτάλια δε χρησιμοποιούνται μόνο στο φαγητό αλλά και στο χορό. Ο ρυθμικός χτύπος των ξύλινων κουταλιών από τους χορευτές, άνδρες και γυναίκες εντυπωσίασε τους παρευρισκόμενους. Ένα από τα ιδιότυπα μουσικά όργανα που επινόησε αυθόρμητα ο άνθρωπος ήταν και τα παλαμάκια. Έτσι αυθόρμητα, με χάρη και ανεμελιά εμφανίστηκαν στη σκηνή και οι μικροί μαθητές του ΛτΕΠ που με τα παλαμάκια τους, με τους χορούς τους, το τραγούδι τους ζωντάνεψαν το κοινό και απέσπασαν το δυνατότερο χειροκρότημα! Οι χτύποι της καρδιάς δεν έπαυαν να ακούγονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Το ρυθμό της καρδιάς ήρθε τέλος να τον μιμηθεί και το ταούλι που με το δυνατό και βαρύ ήχο του συνόδεψε τη γυναικεία ομάδα του Λυκείου σε χορούς της Μακεδονίας. Η ώρα περνούσε και το κοινό καθηλωμένο με αμείωτο ενδιαφέρον παρακολουθούσε αυτό το πάντρεμα εικόνας, ήχους, κίνησης χορού και ζωής.

   Τα όμορφα οδεύουν και αυτά στο τέλος τους. Όλοι οι χορευτές του ΛτΕΠ, μικροί και μεγάλοι βρίσκονταν πια πάνω στη σκηνή και χορεύοντας καλαματιανό αποχαιρετούσαν τους θεατές. Τα παλαμάκια ενθουσιασμού του κοινού ενώθηκαν με αυτά των χορευτών και μαζί με τα χαμόγελα χαράς και υπερηφάνειας όλοι μαζί καταχειροκροτούσαν τον δημιουργό και εμπνευστή της Μουσικοχορευτικής Εκδήλωσης τον δάσκαλο του Λυκείου Τζίμη Ηλία και την μοναδική ορχήστρα του Νίκου Φιλιππίδη που συντονίστηκε με κάθε χτύπο της καρδιάς τους. Και φυσικά τίποτα πιο ωραίο δεν θα ήταν για αποχαιρετισμό από το μεγαρίτικο τραγούδι «Σ' αφήνω την καλή νυχτιά» που με μεράκι και πάθος τραγούδησε (ποιος άλλος;) ο Τζίμης ο Ηλίας που καμαρώνει όταν λέει ότι είναι από τα Μέγαρα, όπως ήταν και ο Βύζας.

  Η εκδήλωση του Λυκείου επισφράγισε τελικά το γεγονός ότι η καρδιά του ΛτΕ Πατρών χτυπά ακούραστα, δυνατά και σταθερά από το 1976 και παραμένει για να συνεχίσει να χτυπά προσφέροντας μοναδικές στιγμές ελληνικού πολιτισμικού πλούτου.

   Στην ιδιαίτερη αυτή εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι της εκκλησίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Αγγελόπουλος, ο Αναπληρωτής Πρυτάνεως Πληροφοριακών Συστημάτων και Δικτύων Χρήστος Παναγιωτακόπουλος, ο τέως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Χατζηθεοδώρου και πλήθος προέδρων Τμημάτων και Καθηγητών του Πανεπιστημίου Πατρών.

  Κλείνοντας οφείλουμε να απευθύνουμε συγχαρητήρια σε όλους –αφανείς και μη-  που συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση αυτής της εξαιρετικής μουσικοχορευτικής παράστασης. Στον δάσκαλο του Λυκείου Τζίμη Ηλία που είχε την γενική καλλιτεχνική επιμέλεια προγράμματος (διδασκαλία χορών, σκηνική παρουσίαση) και στον μουσικό Νίκο Φιλιππίδη που με την ορχήστρα του μάγεψε το κοινό. Στο βοηθό του δασκάλου Βασίλη Σταμόπουλο που συνέβαλε στην προετοιμασία των ομάδων, στην Έφορο Εθνικών Χορών που συντόνιζε τις διαδικασίες, στις Εφόρους Εθνικών Ενδυμασιών που με υπομονή επιμελήθηκαν τις φορεσιές των ομάδων. Η Πρόεδρος του ΛτΕΠ δεν μπορεί να παραλείψει και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ που ήταν σε πλήρη ετοιμότητα και ξεπερνούσαν κάθε εμπόδιο που εμφανιζόταν καθώς και τα μέλη του ΛτΕΠ που στήριξαν από την πρώτη στιγμή, έμπρακτα την εκδήλωση. Επίσης ιδιαίτερο τόνο έδωσε στη εκδήλωση το ποικίλο σε εικόνες και ήχους οπτικοακουστικό υλικό την επιμέλεια του οποίου είχε το μέλος το ΛτΕΠ Βένια Πολυχρονοπούλου αλλά και το εύστοχο κείμενο την επιμέλεια και την αφήγηση του οποίου είχε η εκπαιδευτικός κ. Λένα Κατσιγιάννη. Την εκδήλωση στόλισαν με τις γλυκές φωνές τους οι μαθήτριες του ΛτΕΠ Μαρία και Μαγδαληνή Ξύγκα  και με το μπουζούκι του ο μικρός μαθητής του ΛτΕΠ Χρήστος Σταμόπουλος. Η προσπάθεια των μουσικών, των χορευτών δεν θα είχε αποδοθεί σωστά, αν δεν υπήρχε η αμέριστη υποστήριξη ολόκληρης της ομάδας των τεχνικών του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για το σπουδαίο έργο τους. Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν όμως στους μικρούς και μεγάλους, στους παλιούς και νέους μαθητές του Λυκείου που με επιμονή και κόπο παρουσίασαν όλα όσα τους ζητήθηκαν από τον δάσκαλο και με χάρη και ζωντάνια απέδωσαν με το καλύτερο δυνατό τρόπο τους χορούς και τα τραγούδια του τόπου μας. Τέλος ένα μεγάλο μπράβο απευθύνεται στο κοινό που με θέρμη ενώθηκε με τους χτύπους της καρδιάς μας και μας καταχειροκρότησε.


   Η Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΛτΕΠ θέλουν εγκάρδια να ευχαριστήσουν την Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Πατρών που δέχτηκε την ένταξη του ΛτΕΠ στις εορταστικές του εκδηλώσεις στο πλαίσιο των 50 Χρόνων και τους σπουδαίους χορηγούς που έδωσαν ζωή στην καρδιά του Λυκείου και της επέτρεψαν να κτυπήσει δυνατά και να ακουστεί παντού.
Ευχαριστούμε ολόψυχα για τη στήριξή τους:

ΧΟΡΗΓΟΙ 

- ANEK LINES - EUROLINE  - TOURISM &MARITIME BROKERS – ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΑΚΟΛΙΑΣ & ΣΙΑ Ε.Π.Ε.

- MED FRIGO - ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & LOGISTICS ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ

- ROTA – SHIPPING –TRAVEL – TRANSPORT AGENCY

- ΚΤΕΛ ΑΧΑΙΑΣ  

- ΧΡΥΣΑ – ΠΟΤΟΠΟΙΑ - Παραγωγή Ποτών

- BIO ANALYSIS – ΒΑΣΙΛΗΣ Δ.ΛΟΥΛΕΛΗΣ – Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος

- ΠΕΛΑΡΓΟΣ – Βρεφονηπιακός Σταθμός

- ΑΡΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΔΕΡΒΙΣΗ ΑΒΕΕ – ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ, ΠΑΤΡΑ


Η Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών
Κατερίνα Πολυκρέτη


Για να δείτε φωτογραφικό υλικό της εκδήλωσης κάντε κλικ εδώ