Λύκειο > Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν

   Η Καλλιρρόη Παρρέν, γεννημένη στα Πλατάνια Αμαρίου Ρεθύμνης το 1861, το γένος Σιγανού, έζησε τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια στη Κρήτη, Πειραιά και την Αθήνα. Απέκτησε το δίπλωμα της Δασκάλας από το Αρσάκειο και για ένα διάστημα δίδαξε σε Ελληνικά Παρθεναγωγεία της Οδησσού και της Αδριανούπολης. Μετά το γάμο της, με τον μετέπειτα Διευθυντή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, Ιωάννη Παρρέν, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

   Το Ταξίδι του γάμου της στη Κωνσταντινούπολη και η πρώτη της επαφή με την «αθλιότητα» της δουλικής ζωής των γυναικών της Ανατολής ήταν η αφορμή να προχωρήσει στην έκδοση ενός εντύπου για τη γυναίκα. Τον Μάρτιο το 1887 ξεκίνησε την έκδοση του πρώτου φύλλου της «Εφημερίδας των Κυριών», η οποία αποτέλεσε σημείο σταθμό στην ιστορία της εγχώριας γυναικείας πορείας και αποτέλεσε συνάμα δημοσιογραφικό εργαλείο για τρεις συνεχόμενες δεκαετίες (1887-1917). Η προσωπική ακτινοβολία της Καλλιρρόης Παρρέν εξασφάλισε τη συνδρομή σημαντικών λόγιων της εποχής και έτσι συντέλεσε στην απόκτηση ενός σταθερού πυρήνα συνεργατριών για την επιτυχή έκδοση της «Εφημερίδας των Κυριών».

   Στις αρχές του 1915, με την εκτόπιση της Καλλιρρόης Παρρέν, από την τότε κυβέρνηση, στην Ύδρα θα ανασταλεί η έκδοση της «Εφημερίδας των Κυριών». 

   Η ζωή της Καλλιρρόης Παρρέν μοιράστηκε σε δυο πρωτοποριακές, για την εποχή, δράσεις.
  Η ενασχόληση της με τη δημοσιογραφία είναι μια αυτές. Η συγγραφική της δραστηριότητα δεν περιορίζεται μόνο στη συστηματική της αρθογραφία στην «Εφημερίδα των Κυριών» και στον Ημερήσιο και Περιοδικό Τύπο, αλλά επεκτείνεται και σε μεταφράσεις, διηγήματα, μυθιστορήματα, θεατρικά κείμενα, ταξιδιωτικές εντυπώσεις, ημερολόγια αλλά και ομιλίες σε διεθνή συνέδρια κ.α.

   Η δεύτερη ενασχόληση της Καλλιρρόης Παρρέν είναι με τη γυναικεία κίνηση. Βασικός της στόχος η νομοθετική βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των γυναικών στο εκπαιδευτικό σύστημα και την επαγγελματική ζωή του τόπου.

  Σημαντική στιγμή στη δράση της αποτελεί, το 1889, η δημιουργία του Κυριακού Σχολείου για εργάτριες και υπηρέτριες καθώς και η Ίδρυση του Ασύλου της Αγίας Αικατερίνης και του Ασύλου Ανιάτων (1892).

   Η ίδια συμμετείχε σε πληθώρα συνέδρια στο εξωτερικό όπου δεσμεύεται να συγκροτήσει το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου. Το 1896 επιτυγχάνει την δημιουργία της Ένωσης Ελληνίδων.

   Αποκορύφωμα του έργου της ήταν το 1910.
 Η πενηντάχρονη πλέον Καλλιρρόη Παρρέν, μετρώντας ήδη περισσότερα από είκοσι χρόνια δημιουργικής παρουσίας στην ηγεσία της γυναικείας κίνησης, ιδρύει το Λύκειο Ελληνίδων που αποτελεί έργο της ωριμότητάς της και επιστέγασμα των εντατικών προσπαθειών της στην ανάδειξη του «σεμνού ελληνικού φεμινισμού».

   Ο διπλός σκοπός του Λυκείου των Ελληνίδων ήταν η «εξυπηρέτησιν της προόδου του φύλου των γυναικών» και η «αναγέννησιν και διατήρησιν των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων».

  Το 1938 ανακηρύχθηκε ισόβια πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων και απεβίωσε την 16ην Ιανουάριου του 1940.

Πηγή: Το Λύκειο Ελληνίδων 100 Χρόνια – Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιά.