Νέα > Το Λύκειο των Ελληνίδων Πατρών στο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο Udine της Ιταλίας


   Για μια ακόμη φορά το Λύκειο των Ελληνίδων Πατρών πέρασε τα σύνορα και βρέθηκε στο Udine της βορείου Ιταλίας εκπροσωπώντας την Ελλάδα ανάμεσα σε άλλες πέντε χώρες.


   Ήταν μια σπουδαία διοργάνωση που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις  σε όλους τους συμμετέχοντες. Μια ζεστή αγκαλιά τόσο για τους Έλληνες όσο και για τις παραδόσεις μας, μας επιφύλασσε αυτή μας η συμμετοχή.


   Η χορευτική ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών, αποτελούμενη από 44 άτομα και συνοδευόμενη από την Πρόεδρο, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τον δάσκαλο Δημήτρη (Τζίμη) Ηλία συμμετείχαν στο 27ο Διεθνές Παραδοσιακό Φεστιβάλ που έλαβε χώρα στην πόλη UDINE της Ιταλίας από τις 25 έως και τις 29 Ιουλίου του 2014.


   Ύστερα από ένα υπέροχο ακτοπλοϊκό ταξίδι που συνδύαζε την ηρεμία αλλά και την ζωντάνια, όπως ακριβώς και η θάλασσα που μας μετέφερε,  φτάσαμε στο λιμάνι της Βενετίας, που μας υποδέχθηκε με καταρρακτώδη βροχή. Και αφού επιβιβαστήκαμε βρεγμένοι στο λεωφορείο  αναχωρήσαμε για την πόλη Udine. Η ανταλλαγή πολιτισμών είχε ξεκινήσει όπως και η προετοιμασία μας! Πρόβες, αγωνίες, φορεσιές, μελωδίες και πολύ χορό!


   Ο Ελληνικός λαϊκός πολιτισμός άρχισε να διαδίδεται! Η γλώσσα μας, η κουλτούρα μας, η προσέγγιση με τους άλλους άρχιζε να διαχέεται στο Ιταλικό έδαφος με αποκορύφωμα την βραδιά των Εγκαινίων του 27ου FESTAFOLK, το  Σάββατο 26 Ιουλίου. Σε μια αίθουσα  στο Colloredo di Monte Albano οι ελληνικοί ήχοι, οι αυθεντικές φορεσιές και οι ιδιαίτεροι χοροί μας εντυπωσίασαν το κοινό που μας καταχειροκρότησε.  Το ΛτΕ Πατρών με την άψογη εμφάνισή του ξεσήκωσε μικρούς και μεγάλους. Στο εικοσάλεπτο πρόγραμμά του παρουσίασε χορούς από όλη την Ελλάδα χωρίς χορογραφίες, αλλά με μεράκι, χαμόγελα και πολλή λεβεντιά. Γιατί να το κρύψουμε άλλωστε; Μας το είπαν και οι ίδιοι: ξεχωρίσαμε μέσα από τους χορούς μας από όλα τα άλλα συγκροτήματα που παρουσιάζουν μόνο χορογραφίες.


   Μέσα σε αυτή τη μαγευτική ατμόσφαιρα ξημέρωσε και η Κυριακή 27 Ιουλίου. Η ομάδα ήδη με ανεβασμένη διάθεση ξεκίνησε την προετοιμασία για την 2η Παράσταση. Οι διοργανωτές είχαν προγραμματίσει μια Διεθνής Βραδιά στο μαγευτικό μπαλκόνι της φύσης του Friuli με όλους τους συμμετέχοντες. Εκτός από το Λύκειο των Ελληνίδων Πατρών από την Ελλάδα ήταν το συγκρότημα LÖKÖTO  Folk Dance Group  από τη Niregyhaza της Ουγγαρίας, το συγκρότημα Ansamble  “MUGURELUL” από τη Sancraiu de Mures της Ρουμανίας,  το συγκρότημα Ensemble  Dance “SELENGA” από την Ulan- Ude της Buriazia (Russia Siberiana) και το συγκρότημα LIS  PRIMULIS  Gruppo Folkloristico  Pagnacco (Friuli) της Ιταλίας.


   Η επόμενη μέρα μας βρήκε να περιηγούμαστε στους ιστορικούς χώρους της περιοχής. Περιπλανηθήκαμε στο ιστορικό κέντρο του Udine, θαυμάζοντας τα πολύ ωραία αξιοποιημένα παλιά σπίτια σε «Βενετσιάνικο» ρυθμό. Τα κανάλια της πόλης που ονομάζονται Roggie μας μάγεψαν. Ήταν σαν να είχαμε μεταφερθεί στη γειτονική Βενετία! Η πανέμορφη Piazza della Libertà, οι εκκλησίες, οι γκαλερί με τα αξιόλογα έργα του Giambattista Tiepolo έδιναν μια λαμπρότητα στη πόλη!


   Ο ενθουσιασμός και η αγωνία άρχισαν να κορυφώνονται για τη μεγάλη βραδιά της τελετής λήξης του 27ου Διεθνούς FESTAFOLK. Οι πρόβες στην σκηνή του θεάτρου στο Pagnacco είχαν ήδη ξεκινήσει και η ομάδα μας άκουγε προσεκτικά τις τελευταίες οδηγίες από τον δάσκαλο. «Εδώ δεν είμαστε η Πάτρα, αλλά η Ελλάδα. Θα είμαστε άψογοι γιατί έχουμε ιστορική ευθύνη και αφού το πετύχουμε θα είμαστε το Λύκειο των Ελληνίδων Πατρών».


   Η τελετή λήξης του Φεστιβάλ είχε φθάσει! Παρουσία του Δημάρχου και των τοπικών αρχών η ομάδα του ΛτΕ Πατρών μεγαλόπρεπα πρόβαλε την Ελληνική πολιτισμική μας κληρονομιά. Οι ελληνικές φορεσιές πλημμύρησαν το όμορφο θέατρο της πόλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Λύκειο Πατρών ήταν το μόνο που διέθετε αυθεντικές φορεσιές «βαρειές φορεσιές» σε αυτό το φεστιβάλ και αυτό θαυμάστηκε και ομολογήθηκε από τους υπεύθυνους των άλλων χωρών. Στο τέλος ήλθε η ανταλλαγή δώρων. Ωραία λόγια είπε η Πρόεδρος που εντυπωσίασαν τους πάντες που το έδειξαν με τα παρατεταμένα χειροκροτήματά τους. Προσφέραμε δώρα και στις άλλες χώρες, όπως έκαναν πάντα οι Έλληνες.

Όλοι μείναμε ικανοποιημένοι.

   Μια τόσο εξαντλητική ημέρα δεν θα μπορούσε να λήξει χωρίς γλέντι και χορό! Μετά το πέρας της παράστασης ακολούθησε αποχαιρετιστήριο πάρτι όλων των συμμετεχόντων! Αποκορύφωμα της βραδιάς ήταν η στιγμή που τα παιδιά του ΛτΕ Πατρών μύησαν σε ένα ελληνικό γλέντι τους χορευτές από τις ομάδες της Ρωσίας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας και Ιταλίας χορεύοντας όλοι μαζί, τους ελληνικούς μας χορούς και ιδιαίτερα το «συρτάκι» (δηλαδή ο «χασάπικος» σε παραλλαγή Μεγάρων)!


   Όλα ήταν ονειρικά, όλα όμορφα και τόσο ζεστά. Το ταξίδι της επιστροφής της ομάδας του ΛτΕ Πατρών ξεκίνησε. Μια σύντομη περιπλάνηση στην όμορφη Βενετία απάλυνε λίγο το στενάχωρο πέπλο της επιστροφής. Το πλοίο ήδη μας περίμενε. Επιβιβαστήκαμε και παίρνοντας μαζί μας όλες τις μαγευτικές στιγμές άρχισε το «νόστιμον ήμαρ» με την προσμονή της επόμενης εξόρμησης σε χώρα του εξωτερικού για να διαδώσουμε και πάλι το αθάνατο «greco spirit», όπως μας είπαν οι διοργανωτές. Για άλλη μια φορά αφήσαμε την ελληνική σημαία να κυματίζει και στα επόμενα φεστιβάλ του Udine μαζί με τις άλλες σημαίες των κρατών που συμμετείχαν στα 27 χρόνια αυτού του φεστιβάλ.

Φωτογραφικό Υλικό από την Τελετή Λήξης μπορείτε να δείτε εδώ
Στιγμιότυπο από την Τελετή Λήξης μπορείτε να δείτε εδώ