Copy
View this email in your browser

Πρόγραμμα Erasmus+

Το Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών κατέθεσε αίτηση ως συντονιστής για το πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ201(Στρατηγικές Συμπράξεις - Τομέας Σχολικής Εκπαίδευσης ) με τίτλο “Learning through traditional dancing and ancient theatre”.

Μετά την αξιολόγηση του ΙΚΥ επιλέχθηκε, είναι το πρώτο Λύκειον των Ελληνίδων  που παίρνει πρόγραμμα Εrasmus+ , ενώ είναι το 4ο από τα 5 προγράμματα ΚΑ201 που εγκρίθηκαν πανελλαδικά (σε σύνολο 100 προγραμμάτων περίπου) και το μοναδικό στη Δυτική Ελλάδα.
 
Έτσι λοιπόν τα επόμενα δύο χρόνια σχολεία από την Ιταλία(Liceo Polispecialistico Piero Calamandrei), Κύπρο(Archbishop Makarios III Lyceum – Dasoupoli) και Ελλάδα(Arsakeio Lyceum of Patra) θα αποτελούν την ομάδα μας, θα επισκεφτούν την Πάτρα θα τους επισκεφτούμε και εμείς.


 
Το Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών είναι πλέον μέλος του CIOFF
 
Το Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών από το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019 είναι  μέλος του CIOFF, του επίσημου βραχίονα της UNESCO σε θέματα πολιτισμού και παράδοσης,

Ο CIOFF (International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Arts) είναι Διεθνής Μη Κυβερνητικός, Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, επίσημος Εταίρος της UNESCO και ανήκει στην Επιτροπή για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά. Ιδρύθηκε το 1970, στην πόλη Confolens της Γαλλίας με ιδρυτή τον Henri Coursaget και το χρέος του είναι η διασφάλιση, προώθηση και διάχυση του παραδοσιακού πολιτισμού και της λαογραφίας, μέσα από την διοργάνωση διεθνών festival. Στα διεθνή festival CIOFF οι συμμετέχοντες χορευτές, μουσικοί, εθελοντές, χειροτέχνες και το κοινό, συναντιούνται και ανταλλάσσουν εμπειρίες με πολιτιστικές αξίες και έχουν την δυνατότητα να κατανοήσουν της πολιτιστική ποικιλομορφία. Διαπιστώνουν ομοιότητες στις πολιτιστικές πρακτικές των λαών, μεταδίδουν και δέχονται διαφορετικές πολιτιστικές αντιλήψεις και ήθη. Όλοι, με την κοινή τους παρουσία σε ένα festival CIOFF®, συμβάλουν στον βασικό στόχο του Οργανισμού και της UNESCO, που είναι η εμπέδωση της ειρηνικής και φιλικής συνύπαρξης μεταξύ των Λαών.
 
Έχει μέλη σε 102 χώρες στον κόσμο, με Εθνικά Τμήματα (National Sections - full members), Συνδεδεμένα Μέλη  (Associated Members), Μέλη Εταίρους (Partner Members) και Αντεπιστέλλοντα Μέλη (Corresponding Members). Τα Εθνικά Τμήματα που λειτουργούν σε κάθε χώρα, έχουν μέλη τους πολιτιστικούς φορείς, οργανισμούς, συλλόγους, festival, μουσικούς, χορωδίες αλλά και φυσικά πρόσωπα που ενδιαφέρονται για την παράδοση, την λαογραφία, τα ήθη και έθιμα και την πολιτιστική κληρονομιά.
 
Μια Κιβωτό Αγάπης από το Λύκειο των Ελληνίδων Πατρών στην "Κιβωτό Αγάπης"
 
Μια ακόμη μοναδική στιγμή καταγράφει στο ημερολόγιο του το Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών.
Πρόκειται για την ιδιαίτερα συγκινητική εμπειρία που έζησε πριν από λίγες ημέρες ομάδα του Λυκείου με αφορμή τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Κιβωτός της Αγάπης» με την υποστήριξη της «Γνώμης» στην αίθουσα του «Μηχανουργείου».

Τα υπέροχα πλάσματα που φιλοξενούνται στην «Κιβωτό Αγάπης» μετατράπηκαν σε πρωταγωνιστές παρουσιάζοντας στη σκηνή του κατάμεστου «Μηχανουργείου» θεατρικά Χριστουγεννιάτικα σκετς. Η χαρά στο πρόσωπό τους σφραγίστηκε με το γεμάτο αγάπη χειροκρότημα που εισέπραξαν.

Η ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών πλαισίωσε την εξαιρετική αυτή εκδήλωση με ήρωες τα παιδιά της «Κιβωτού Αγάπης».

Θα θέλαμε να συγχαρούμε το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Κιβωτός της Αγάπης» για το αξιόλογο έργο τους και να τους ευχαριστήσουμε θερμά για το κάλεσμά τους.

Κάντε κλικ εδώ για το κείμενο της Γνώμης.

.
Οι μικροί μαθητές του Λυκείου θα ψάλουν τα κάλαντα!

Παραμονή Χριστουγέννων και οι μικροί μαθητές του Λυκείου θα  ψάλουν τα παραδοσιακά κάλαντα  στις  αρχές της πόλης μας.

Κάλαντα από γλυκές φωνούλες μικρών παιδιών, βγαλμένα από το παρελθόν φορώντας τις παραδοσιακές φορεσιές, γεμίζουν με αισιοδοξία και χαμόγελα τον κόσμο.

Και του χρόνου….
Ποντιακοί Χοροί στο Λύκειο των Ελληνίδων Πατρών


 
Οι Πόντιοι είναι οι Έλληνες που κατάγονται από την περιοχή του Πόντου, δηλαδή τα νότια παράλια του Εύξεινου Πόντου. Ο Ελληνισμός στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου ανάγεται από την αρχαιότητα μέχρι τους νεότερους χρόνους. 

Η Μικρασιατική καταστροφή, η ανταλλαγή πληθυσμών, οι διωγμοί, η γενοκτονία είναι στάδια μιας πολύχρονης  εξαντλητικής πορείας που βίωσαν οι Έλληνες του Πόντου.
Η πλειονότητα των Ποντίων προσφύγων που ήρθε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε σε διάφορες περιοχές κυρίως της Μακεδονίας και την Θράκης έφεραν μαζί τους τη μουσικοχορευτική παράδοσή τους που διατηρείται μέχρι και σήμερα.  

Οι ποντιακοί χοροί χαρακτηρίζονται από έντονη δυναμικότητα με αρκετά πολεμικά στοιχεία. Οι πιο γνωστοί ποντιακοί χοροί είναι ο πολεμικός χορός ‘σέρα’ και ο χορός των μαχαιριών.
Τους συνοδεύουν η ποντιακή λύρα (ο κεμεντζές), το νταούλι και το τουλούμι, δηλαδή ο ασκός.
 
Για δώστε 'μεν έναν ρακίν κι έναν νερόπον κρύον,
αρχινώ να τραγωδώ, λελέβω σας, απ' ολίγον-ολίγον.


… το παραπάνω στιχάκι είναι μόνο ένα ελάχιστο δείγμα ποντιακού τραγουδιού.

Το Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών με σεβασμό στην ιστορία, στη γλώσσα, στα ήθη και στα έθιμα των Ποντίων επιθυμεί να αναδείξει τα ξεχωριστά στοιχεία του λαϊκού  τους πολιτισμού δημιουργώντας χορευτικά τμήματα που διδάσκονται αποκλειστικά ποντιακοί χοροί.

Για έλα έλα πούλι μ’ , με τ’ εμέν έλα γιάβρι μ’… σε έναν λαό που δεν μπορεί να πάει στην πατρίδα του αλλά νιώθει ότι βρίσκεται εκεί κάθε ημέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή…
 
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη γραμματεία του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών.
Είτε τηλεφωνικά 2610 220 531,
Είτε με επίσκεψη στο χώρο μας Σατωβριάνδου 32, 1ος όροφος (μεταξύ Μαιζώνος και Κορίνθου)
Είτε με ηλεκτρονικό μήνυμα στην e-mail: lepatras@otenet.gr
Είτε μέσα από την Ιστοσελίδα μας www.lepatras.gr
Είτε μέσα από τη σελίδα μας στο facebook – Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών
Το Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών λειτουργεί από Δευτέρα έως και Παρασκευή από 18:00 έως 20:00 και το Σάββατο το πρωί από 11:00 έως 13:00 και το απόγευμα από 18:00 έως 21:00. 
Χορός Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών
Ποντιακοί Χοροί
Σεμινάρια
Facebook
YouTube

 Διαγραφή από τη λίστα αποδεκτών


This email was sent to makisb@gmail.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ΛΥΚΕΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΠΑΤΡΩΝ · Σατωβριάνδου 32, 1ος όροφος · ΠΑΤΡΑ, ΑΧΑΙΑ 26223 · Greece

Email Marketing Powered by Mailchimp