Νέα > Άκρως επιτυχημένο το Μουσικοχορευτικό Σεμινάριο και Γλέντι του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών

   Μια λαμπερή, ηλιόλουστη φθινοπωρινή ημέρα, την Κυριακή 22 Οκτωβρίου πάρα πολύ αγαπημένοι φίλοι ταξίδεψαν από διάφορα μέρη την Δυτικής Ελλάδας και όχι μόνο, για να βρεθούν κοντά μας σε αυτό το ιδιαίτερο μουσικοχορευτικό σεμινάριο αφιερωμένο σε μια περιοχή ανάμεσα στην Ρούμελη και τον Μοριά.

   Το Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών που ανέλαβε την διοργάνωση υποδέκτηκε με χαρά χορευτικές ομάδες με τους δασκάλους τους από τα Λύκεια των Ελληνίδων της Τρίπολης, του Πύργου και του Κιάτου αλλά και καλούς φίλους την παράδοσης από την Άρτα, το Αγρίνιο, την Ναύπακτο, την Αμαλιάδα, τον Πύργο και το Αίγιο. Τους ευχαριστούμε θερμά που μας τίμησαν με την παρουσία τους και που αφιέρωσαν την ημέρα τους για να ακούσουν, να δουν και να μάθουν τους διαβατήριους χορούς του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας και τις πολιτισμικές τους σημασίες.

   Ο κοινωνικός λαογράφος-μουσικός Θάνος Κώτσης που ανέλαβε την λαογραφική εισήγηση μαζί με τον χοροδιδάσκαλο-μουσικό Δημήτρη Μπάκο που ανέλαβε την χορολογική εισήγηση έμπλεξαν με μεγάλη μαεστρία την γεωγραφική, ιστορική, λαογραφική, πολιτισμική, ενδυματολογική, μουσικοχορευτική πλευρά του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας. Στο σεμινάριο συμμετείχαν ντόπιοι κάτοικοι απ’ την Περαχώρα και το Λουτράκι καθώς και η ορχήστρα του Θοδωρή Τασούλα και Γιάννη Παυλόπουλου. Έγινε αναφορά στην ιστορική συγκρότηση της περιοχής και στα εθιμικά δρώμενα στον κύκλο του χρόνου με ιδιαίτερη βαρύτητα στα έθιμα της Αποκριάς και της Πασχαλιάς. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να χορέψουν και να τραγουδήσουν μαζί με τους ντόπιους, μαθαίνοντας βιωματικά το τοπικό ύφος και ήθος της περιοχής μουσικά και χορευτικά, ενώ παράλληλα γινόταν αναφορά στην λαογραφική ερμηνεία και τις πολιτισμικές σημασίες των τραγουδιών και της τελετουργίας των δρωμένων που παρουσιάστηκαν. Στο τέλος παρουσιάστηκαν αυθεντικές τοπικές φορεσιές απ’ την περιοχή της Περαχώρας και έγινε λόγος για το ένδυμα στην ευρύτερη περιοχή.

   Μετά το πέρας του σεμιναρίου ακολούθησε γλέντι στον ίδιο χώρο στο «Αρχοντικό της Ευτυχίας» με τους μουσικούς Θοδωρή Τασούλα στο κλαρίνο, Γιάννη Παυλόπουλο στο βιολί-τραγούδι, Θοδωρή Γιαννόπουλο στο λαούτο και Γιάννη Γευγελή στα κρουστά. Μαζί μας βρέθηκε και την ευχαριστούμε και η κ. Αννέτα Γεωργουλοπούλου. Οι ντόπιοι γέροντες, μαζί με τους χορευτές και τους μουσικούς έστησαν ένα μοναδικό πολύωρο γλέντι που δεν έλεγε να τελειώσει.

Το Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών ευχαριστεί από καρδιάς τον Θάνο Κώτση και τον Δημήτρη Μπάκο, τους αξιόλογους μουσικούς, όλους τους συμμετέχοντες και ιδιαίτερα τον κ. Σπύρο Θώδη, τον κ. Μήτσο Λέκκα, την κ. Μίνα και την κ. Βάσω Καλαχάνη που μας μύησαν στις ομορφιές του τόπου τους και της ψυχής τους.