Νέα > Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017 η 2η Λαογραφική Συνάντηση των μελών και των μαθητών του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών με τον Θάνο Κώτση

Το Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών καλεί τα μέλη και τους μαθητές του να συμμετάσχουν στη 2η Λαογραφική Συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 8:00μμ στην αίθουσα του Λυκείου με εισηγητή τον Λαογράφο Θάνο Κώτση.

    Στην δεύτερη λαογραφική μας συνάντηση στο Λύκειο των Ελληνίδων Πατρών, θα συζητηθούν θεωρητικά σχήματα για το ζήτημα των ταυτοτήτων και θα γίνει μια περαιτέρω ανάλυση πολιτισμικών εννοιών που αφορούν την ελληνική παραδοσιακή κοινωνία. Θα οριστούν έννοιες όπως εθνοτική-εθνική ταυτότητα, εθνοτική ομάδα, δικός-ξένος, πολιτισμική ταυτότητα και συλλογική μνήμη, μέσα απ’ το θεωρητικό σχήμα «εμείς και οι άλλοι». Έτσι θα αποτυπωθεί το απαραίτητο θεωρητικό υπόβαθρο για να κατανοήσουν οι συμμετέχοντες την ιστορική-πολιτισμική κατασκευή των ταυτοτήτων και την ιστορικότητα τους στο πλαίσιο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και του νεοτερικού έθνους κράτους. Στην συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν παραδείγματα εθνοτικών ομάδων απ’ τον ευρύτερο χώρο της Πελοποννήσου, όπως οι Αρβανίτες και οι Σαρακατσάνοι νομάδες του Μαινάλου και της Ζήρειας. Τέλος θα γίνει περαιτέρω αναφορά σε ζητήματα που αναφέρθηκαν στην πρώτη λαογραφική συνάντηση, σχετικά με το δίπολο «παραδοσιακότητα-φολκλορισμός» και τις έννοιες «λαϊκός», «λαός», «δημώδης», κτλπ.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε όπως απευθυνθείτε στην Γραμματεία του Λυκείου στο τηλέφωνο 2610 220531.

Η Πρόεδρος και το ΔΣ του ΛτΕ Πατρών θα χαρούν ιδιαίτερα να συμμετέχετε στη 2η Λαογραφική Συνάντηση.