Νέα > Ιδιαίτερες, περιεκτικές, χρήσιμες και καταπληκτικές σε πλούτο γνώσεων ήταν οι Εκπαιδευτικές Δράσεις που διοργάνωσαν του Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» σε συνεργασία με το Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών με την Χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια

   Μια ακόμη μοναδική εμπειρία είχαν την χαρά να νοιώσουν αυτό το τριήμερο όχι μόνο το ΔΣ και οι μαθητές του ΛτΕ Πατρών  αλλά και όλοι οι φίλοι της παράδοσης ανάμεσά τους καθηγητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χοροδιδάσκαλοι και μέλη χορευτικών συγκροτημάτων της περιοχής, οι μαθητές και οι δάσκαλοι του Μουσικού Σχολείου Πατρών και μέλη του Α' ΚΑΠΗ Πατρών.

   Το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής "Φοίβος Ανωγειανάκης" σε συνεργασία με το Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών διοργάνωσαν ένα πλούσιο τριήμερο εκπαιδευτικών δράσεων στην πόλη των Πατρών.

 Η αρχή των εκπαιδευτικών δράσεων δεν θα μπορούσε να μην γίνει από την Πρωτοβάθμια & Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ο Καθηγητής Εθνομουσικολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λάμπρος Λιάβας μαζί με την μουσικοπαιδαγωγό Νάνση Τουμπακάρη επισκέφθηκαν το Μουσικό Σχολείο Πατρών όπου μίλησαν με τα παιδιά και τους καθηγητές τους.

 Και από τα νέα παιδιά συνεχίσαμε στους εκπαιδευτικούς. Συγκεκριμένα στους νηπιαγωγούς, τους δασκάλους της πρωτοβάθμιας και τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπου η μοναδική μουσικοπαιδαγωγός Νάνση Τουμπακάρη πραγματοποίησε ένα ειδικό εκπαιδευτικό σεμινάριο αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις και εμπνέοντας τους καθηγητές!

 Η πρώτη ημέρα των εκπαιδευτικών δράσεων ολοκληρώθηκε με τα μεγάλα παιδιά αλλά και τα κόμη μεγαλύτερα παιδιά! Ο κ. Λάμπρος Λιάβας μαζί με μέλη του ΔΣ του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών είχαν την ιδιαίτερη χαρά να επισκεφθούν το Α' ΚΑΠΗ Πατρών στην περιοχή των Προσφυγικών και να απολαύσουν εν ώρα δράσης τα μέλη του ΚΑΠΗ που μόνο ήσυχα δεν ήταν! Τραγουδούσαν, χόρευαν και μιλούσαν αναπολώντας τα παλιά και ξυπνώντας θύμησες από τους γονείς και τους παππούδες τους. Ανάμεσά τους υπήρχαν και τα μεγάλα ταλέντα που πήραν το μικρόφωνο και μας ταξίδεψαν με την φωνή τους και τα τραγούδια τους στην εποχή τους. Η κα Βασιλική Φωτοπούλου - Πίτσου  και ο κ. Φώτης Κατσαϊτης είπαν τραγουδιστά όλα όσα λέει η ψυχή και η καρδιά τους. Η προτροπή του κ Λιάβα προς τα μέλη του ΚΑΠΗ δεν ήταν άλλη από το να κάνουν φέτος ένα ανεκτίμητης αξίας δώρο στα παιδιά,  εγγόνια και δισέγγονά τους "Χαρίστε τους τα τραγούδια σας, μιλήστε τους για την ιστορία του τόπου σας!". Η βραδιά έκλεισε με έναν θαυμασμό και σεβασμό προς τα μέλη του ΚΑΠΗ που με την ζεστή παρέα τους και το κέφι τους δημιουργούν κάθε φορά μια ατμόσφαιρα ταξιδιού στα πολύ παλιά αλλά και στα πιο πρόσφατα χρόνια.
 
   Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016 ήταν η 2η μέρα των Εκπαιδευτικών Δράσεων όπου στην κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητηρίου Πατρών ο καθηγητής κ. Λάμπρος Λιάβας έδωσε δυο πολύ ενδιαφέρουσες διαλέξεις με θέματα: «Εισαγωγή στην Ελληνική Δημοτική Μουσική» (το πρωί) και «Εισαγωγή στην Ελληνική Αστική Λαϊκή Μουσική» (το απόγευμα) δημιουργώντας προβληματισμούς, ερωτήματα και ξυπνώντας ερεθίσματα για περεταίρω αναζήτηση.

 Η τρίτη ημέρα των Εκπαιδευτικών Δράσεων ολοκληρώθηκε με μια γιορτή. Μια γιορτή γενεών, και συγκεκριμένα μια γιορτή όπου έσμιξαν όλες οι γενιές! Οι Παλαίμαχοι οργανοπαίκτες και τραγουδιστές της περιοχής της Αχαΐας και οι φίλοι από το Α' ΚΑΠΗ Πατρών με τους μικρούς συνεχιστές της Ελληνικής Μουσικής μας Παράδοσης, τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πατρών. Μεγάλη συγκίνηση ένοιωσαν όλοι όσοι βρέθηκαν στον Αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών που παρακολούθησαν την βράβευση των Παλαίμαχων οργανοπαικτών και τραγουδιστών. Ανάμεσά τους πολύ γνωστά ονόματα που έχουν προσφέρει πολλά στον περιοχή όπως η οικογένεια Βέρρα, ο κ. Γεωργαντόπουλος Νίκος στο τραγούδι, ο κ. Δελέγκος Δημήτριος στο τραγούδι, η κα Ζάχαρη Αγγελική στο τραγούδι, ο κ. Καραγιάννης Παναγιώτης στο τραγούδι, η κα. Μουγγογιάννη Γεωργία στο τραγούδι, ο κ. Μπάρης Ανδρέας στα τύμπανα, ο κ. Μπετενίτης-Ντρόλας Γεώργιος στο κλαρίνο, ο κ. Μπράβος Δημήτρης στην κιθάρα, ο κ . Παναγόπουλος Θανάσης στο κλαρίνο, ο κ. Τσαμούλιας Γιώργος στο ακορντεόν, ο κ. Φιλιππόπουλος Θύμιος, στο ακορντεόν και η κα Φραγκούλη Αλέκα στο τραγούδι. Επίσης, τιμήθηκε και το Ιστορικό & Εθνολογικό Μουσείο Πατρών για την προσφορά του στη λαϊκή παράδοση.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Ανδρέας Τερζής όπου και απηύθυνε χαιρετισμό.


 Ο κ. Λάμπρος Λιάβας με τον συνεργάτη του κ. Γρηγόρη Φιλίδη έδωσαν μια άλλη ουσιαστική και πραγματικά αληθινή διάσταση τους ελληνικής μας κληρονομιάς προκαλώντας μας ευχάριστα να αναζητήσουμε το πρωτόγονο, το πηγαίο και αυτό που προέρχεται από τα βάθη της παράδοσής μας.  Μια ολοκληρωμένη εικόνα και μια εμπεριστατωμένη αναζήτηση των ριζών μας θα μας οδηγήσει στην καλύτερη γνώση της ελληνικής μας μουσικοχορευτική μας παράδοσης.

 Το Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών θέλει να ευχαριστήσει θερμά τον κ. Λάμπρο Λιάβα και όλη του την ομάδα όχι μόνο για την τεράστια και σπουδαία προσφορά στην διάδοση της ελληνικής μας  παράδοσης αλλά και για την άψογη συνεργασία του με το ΛτΕ Πατρών, για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε και για την καρδιακή σχέση που έχει χτιστεί ανάμεσά μας.

 Το ΛτΕ Πατρών ανυπομονεί για τον νέο κύκλο Εκπαιδευτικών Δράσεων και αναμένει με προσμονή την επόμενη συνάντηση με τον κ. Λάμπρο Λιάβα και την μοναδική ομάδα του.

Οι Εκπαιδευτικές Δράσεις έγιναν με την Ευγενική Χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια.