Διδασκαλία > Θάνος Κώτσης

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 Ο Θάνος Κώτσης  γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λουτράκι Κορινθίας, από γονείς Ηπειρώτες. Απ’ τα προσχολικά ακόμα χρόνια μυήθηκε στην μουσικοχορευτική παράδοση, με πρώτα του ακούσματα τα πολυφωνικά τραγούδια απ’ τον παππού και την γιαγιά του. Η πρώτη του επαφή με τον παραδοσιακό χορό, ήταν στα οικογενειακά γλέντια πλάι στον παππού του, απ’ τον οποίο πήρε τα πρώτα πατήματα. Σε ηλικία 8 ετών εγγράφεται στον σύνδεσμο Λουτρακιωτών-Περαχωριτών «ο Ίβυκος», όπου διδάσκεται χορούς από όλο τον ελληνικό χώρο, πλάι σε σπουδαίους δασκάλους και μυείται στην τοπική παράδοση.

Είναι απόφοιτος του τομέα λαογραφίας του τμήματος ιστορίας και αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τελειόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών Κοινωνικής λαογραφίας, με ειδίκευση: «Κοινωνικές- οικονομικές δομές, συλλογική μνήμη και ταυτότητες» και διπλωματική εργασία για την συμβολική συγκρότηση της κοινότητας μέσα απ’ την τελετουργία των μουσικοχορευτικών φαινομένων στην ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου. Το 2015 εργάστηκε ως ασκούμενος στην εθνική μουσική συλλογή του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της ακαδημίας Αθηνών, με έργο την  αποδελτίωση, απομαγνητοφώνηση και μουσικοχορευτική τεκμηρίωση πρωτογενούς οπτικοακουστικού υλικού. Ασχολήθηκε κυρίως με την τεκμηρίωση του μουσικοχορευτικού αρχείου του Δημήτρη Ρίγγου, απ΄ την ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών αλλά και υλικό άλλων περιοχών, όπως η Ευρυτανία, η περιοχή της Αλαγονίας στην Μεσσηνία, τα Σπάτα Αττικής κ.τ.λ. Σήμερα δραστηριοποιείται παράλληλα στον χώρο του δημοτικού τραγουδιού, ενώ έχει διατελέσει στο παρελθόν επικουρικό προσωπικό στον τομέα λαογραφίας της φιλοσοφικής σχολή Ιωαννίνων.

Πρόσφατα ανέλαβε με μεγάλη επιτυχία, την λαογραφική επιμέλεια και την συγγραφή των κειμένων της μουσικοχορευτικών παραστάσεων «Στου χρόνου τα γυρίσματα» αλλά και τον «Μισεμό» του χορευτικού ομίλου «Ειρήνη» Ηρακλείου Αττικής,  καθώς και την παράσταση «Ένας περιηγητής αφηγείται» του συνδέσμου Λουτρακιωτών- Περαχωριτών ο «Ίβυκος».

Έχει συνεργαστεί με το ίδρυμα Σίμωνος Καρά(ΚΕΠΕΜ), κάνοντας εισήγηση λαογραφικού- χορευτικού σεμιναρίου για την μουσικοχορευτική ταυτότητα του δήμου Λουτρακίου Περαχώρας του νομού Κορινθίας, με συμμετοχή ντόπιων κατοίκων απ’ την ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον συνεργάζεται με το ίδρυμα Βορειοηπειρωτικών ερευνών Ιωαννίνων.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα τοποθετούνται σε ζητήματα μουσικοχορευτικής παράδοσης, ανθρωπολογίας του χορού και λαϊκής λατρείας-τελετουργίας, έχοντας πραγματοποιήσει επιτόπια έρευνα και μουσικοχορευτικές καταγραφές στην επαρχία Μαστοροχωρίων της Κόνιτσας, στην επαρχία Πωγωνίου, στην περιοχή του Βοΐου Κοζάνης, στην ευρύτερη περιοχή Μεσολογγίου και Ξηρομέρου, στον κάμπο της Ηλείας, στα Αρβανιτοχώρια της Κορινθίας(Περαχώρα-Σοφικό) και στα χωριά της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου.