ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

 

Στις παραδοσιακές κοινωνίες, όπου ο γραπτός λόγος ήταν προνόμιο ελαχίστων, τα έργα των χεριών και του λόγου αποτελούσαν απαραίτητο στοιχείο της κοινωνικής ζωής. Στη δουλειά, στο σπίτι, στις γιορτές, στους γάμους και στις κηδείες, σε όλες τις ανθρώπινες εκδηλώσεις και καταστάσεις, το δημοτικό τραγούδι συντρόφευε, ψυχαγωγούσε, παρηγορούσε και εξασφάλιζε τη συνέχεια του πολιτισμού και των παραδόσεων.

Το δημοτικό τραγούδι, ίσως η κορυφαία έκφραση της λαϊκής δημιουργίας παίρνει σάρκα και οστά στην έκθεση των παιδικών τμημάτων Εικαστικών Τεχνών του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών υπό την καθοδήγηση του δασκάλου Αλέξη Φραγκούλη. Μορφές, πρόσωπα, τραγικές καταστάσεις και εκδηλώσεις της αγάπης και του έρωτα ζωντανεύουν μέσα από τα εκθέματα των μικρών μας δημιουργών. Ήρωες του τότε φορούν τα ρούχα του τώρα... Ζώα και φυτά του ελληνικού δημοτικού ρεπερτορίου χορεύουν σε ροκ, μπλουζ και τζαζ ρυθμούς... Μοιρολόγια τραγουδιόνται για μια σπασμένη τσαγιέρα... και το φεγγάρι κάνει βόλτα σε ίντερνετ καφέ...

Σας περιμένουμε στην εκδήλωση παρουσίασης της έκθεσης την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019 και ώρα 19:00 στον πολυχώρο Αίγλη (Veso Mare) στην Πάτρα.

Διάρκεια έκθεσης: 27 Μαρτίου έως 2 Απριλίου 2019.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10:00-13:00 & 18:00-21:00, Σάββατο 10:00 -13:00, εκτός Κυριακής

 

                    .

1919-2019 Ποντιακά ΧωροΧρονικά Εκδήλωση από την Ομάδα Φίλων της Ποντιακής Παράδοσης Πάτρας , υπό την αιγίδα του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών.

 
   

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Μαρτίου και ώρα 10.30 π.μ, στην αίθουσα του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου της Πάτρας στην πλατεία Γεωργίου Α'.

Στην εκδήλωση καλεσμένοι θα είναι οι :
- Δρ Αντώνης Παυλίδης, συγγραφέας, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών και μέλος του ΔΣ της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών.
- Όμηρος Παχατουρίδης, συγγραφέας, χοροδιδάσκαλος και πρόεδρος του ποντιακού πολιτιστικού οργανισμού «Πυρρίχιος Ακαδημία»
- Μιχάλης Καραβέλας, μελετητής και ερευνητής του ποντιακού χορού και εν γένει του ποντιακού λαϊκού πολιτισμού, Γραμματέας της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης
- Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δημήτρης Αβράμης, εκ μέρους της Ομάδας Φίλων της Ποντιακής Παράδοσης Πάτρας


Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθούν και οι ταινίες μικρού μήκους - "Πυρρίχιος", του μουσικοσυνθέτη Χρήστου Κεμανετζίδη και - "Δέηση για τον Πόντο", παραγωγής της ΕΡΤ3 σε κείμενα του δημοσιογράφου Γιώργου Γεωργιάδη.

Με αφορμή, την έκδοση του βιβλίου του Όμηρου Παχατουρίδη με τίτλο, Ποντιακά Χορο Χρονικά Ι - με τη συγγραφική αρωγή του Μιχάλη Καραβέλα, από το Θέατρο Ελληνικών Χορών «Δώρα Στράτου» και υπό την αιγίδα του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού της UNESCO, αλλά κυρίως λόγω της συμπλήρωσης 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ποντίων αποφασίσαμε να διοργανώσουμε μια ανοιχτή εκδήλωση αφιερωμένη στον Ποντιακό Ελληνισμό και τον λαϊκό πολιτισμό των Ποντίων, καταθέτοντας ένα λιθαράκι ακόμα στη διαλογική και τον προβληματισμό γύρω από την καταγραφή, μελέτη, παρουσίαση και συνολικότερη αντιμετώπιση των θεμάτων που απασχολούν τους φίλους του λαϊκού μας πολιτισμού και προσθέτοντας επιπλέον ιστορική και όχι μόνο γνώση για τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Την πρόταση μας αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή και έθεσε υπό την αιγίδα του το Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών, ο αρχαιότερος και σημαντικότερος φορέας του λαϊκού πολιτισμού στην πόλη μας.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 
                  

Το Λύκειον των Ελληνίδων ταξίδευσε στην επαρχία Taranta στην Περιφέρεια της Απουλίας στην Κάτω Ιταλία.

 
   

Το Σάββατο 2 Μαρτίου 2019, μια μεγάλη ομάδα αποτελούμενη από την πρόεδρο, τα μέλη του ΔΣ, τους δάσκαλους και τους μαθητές του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών είχαν την ιδιαίτερη τιμή να παρευρεθούν στην εκδήλωση που είχε διοργανώσει η Ελληνική Κοινότητα Τάραντα "Μαρία Κάλλας". Για πρώτη φορά η Πρόεδρος της Comunita Ellenica di Taranto "Maria Callas", τα μέλη και οι επίσημοι προσκεκλημένοι υποδέχτηκαν την ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών και είχαν την χαρά να απολαύσουν παραδοσιακούς χορούς από τη Μακεδονία έως και τη Κρήτη.

Η Μεγάλη Ελλάδα στα ιταλικά ‘Magna Graecia’ όπως αποκαλείται ακόμα και σήμερα η επικράτεια των διαφόρων αρχαίων Ελληνικών αποικιών στη Σικελία και στη νότια Ιταλία, σύμφωνα με τον Στράβωνα ιδρύθηκε ήδη από την εποχή του Τρωικού πολέμου από τους Έλληνες.

Οι Έλληνες της Κάτω Ιταλίας ή Γκρίκοι ή Γκραίκοι ή Γραικάνοι, είναι η κύρια ελληνική μειονότητα της νότιας Ιταλίας η οποία βρίσκεται κυρίως στις περιοχές της Γκρετσία Σαλεντίνα (Απουλία) στη χερσόνησο του Σαλέντο, και της Καλαβρίας. Θεωρούνται πως είναι οι εναπομείναντες πληθυσμοί των ελληνικών αποικιών της αρχαιότητας, της Μεγάλης Ελλάδας, και των κατόπιν Βυζαντινών κατοίκων της νότιας Ιταλίας.

Το Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών από την επανίδρυσή του κιόλας, ευαισθητοποιημένο με τους Έλληνες και τα Ελληνόφωνα χωριά της Κάτω της Ιταλίας ξεκίνησε το πρώτο ταξίδι στην Μεγάλη Ελλάδα το 1981. Calimera, Colliano, Masafra, Metaponto, Matera, Arberobello, είναι μόνο μερικά από τα Ελληνόφωνα χωριά που τα Μέλη και Χορευτικές Ομάδες του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών έχουν επισκεφθεί και έχουν συμμετάσχει σε τοπικά Φεστιβάλ σε ταξίδια που έχουν πραγματοποιηθεί από το 1981 έως και σήμερα.

Το 2019 είναι η χρονιά που το Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών με χαρά, συγκίνηση και αίσθημα ευθύνης άνοιξε ξανά έναν ξεχωριστό δίαυλο επικοινωνίας με τους Έλληνες της Κάτω Ιταλίας.

                   

Χορευτική Παράσταση των Τμημάτων Ενηλίκων του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών

Το απόγευμα της Κυριακής 7 Απριλίου 2019 στο Συνεδριακό του ΤΕΙ τα τμήματα των Ενηλίκων του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών σε συνεργασία με τη Χορωδία του Πολιτιστικού Ομίλου του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας θα δώσουν μια χορευτική παράσταση για «την άνοιξη της ανθοφορίας και του λαμπρού φωτός, το Πάσχα των ευαγγελίων και τη Λαμπρή των ποιητών».

 

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΠΑΤΡΩΝ

Σύμφωνα με το καταστατικό του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών, καλούνται όλα τα τακτικά μέλη του να συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση , η οποία θα γίνει στην αίθουσα του Λυκείου (Σατωβριάνδου 32, 1ος όροφος), την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019 και ώρα 4.30μ.μ προς συζήτηση και λήψη αποφάσεων των κάτωθι θεμάτων της ημερήσιας διατάξεως.
1) Εκλογή προέδρου και γραμματέων της Γενικής Συνέλευσης
2) Έκθεση πεπραγμένων 2018.
3) Απολογισμός εσόδων και εξόδων 2018.
4) Έκθεση εξελεγκτικής επιτροπής.
5) Έγκριση των Πεπραγμένων και απαλλαγή των μελών του Δ.Σ. και της Εξελεγκτικής Επιτροπής από κάθε ευθύνη.
Παρακαλούνται θερμά τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης για την προσέλευσή τους, προκειμένου να επιτευχθεί η υπό του καταστατικού προβλεπόμενη απαρτία. Σε περίπτωση μη απαρτίας η Γενική Συνέλευση θα ματαιωθεί και θα επαναληφθεί την επόμενη Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019, την ίδια ώρα 4.30μ.μ., στον ίδιο τόπο και χώρο και με τα ίδια θέματα ημερησίας διατάξεως, άνευ νέας προσκλήσεως και η οποία θα θεωρηθεί απαρτία με όσα θα είναι τα παρόντα μέλη.

                   
 
Χορός Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών
 
    Λαϊκά Παραμύθια
 
 
Ζωγραφική Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών