Οι ΤΑΚΙΜ και το Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών μας προσκαλούν στο γοητευτικό ταξίδι του ελληνισμού σε Ήπειρο, Βαλκάνια, Πόλη, Σμύρνη και Αμερική.

 

Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018 | Ώρα 21.30
Σταθμοί του ταξιδιού μας τα Γιάννενα (με το «Γυαλί-καφενέ»), τα Βαλκάνια (με το «Γκρέτζι - Χάνι»), η Πόλη (με το «Καζίνο της Δέσποινας» στα Ταταύλα), η Σμύρνη (με τις «μπύρες» στην προκυμαία), αλλά και η Αμερική (με τα Καφέ-Αμάν του Κατσαρού και της Μαρίκας στο Σικάγο και τη Νέα Υόρκη). Ένα επικό ταξίδι-περιπέτεια, ένα αδιάκοπο δούναι και λαβείν ανάμεσα σε λαούς και πολιτισμούς, σε Ανατολή και Δύση.

Σε κάθε μέρος ξεδιπλώνονται συγκινητικές ανθρώπινες ιστορίες, με επίκεντρο τους μεγάλους δεξιοτέχνες, οργανοπαίχτες και τραγουδιστές που σφράγισαν τη μουσική παράδοση του Ελληνισμού, με γνωστά και αγαπημένα κομμάτια, αλλά και αρκετά «κρυμμένα διαμαντάκια» που αξίζει ν' ανακαλύψουμε!

Ένα συναρπαστικό ψηφιδωτό με χρώματα, ηχοχρώματα, σπάνιο οπτικό υλικό και προσεγμένες γεύσεις, με τη βαθειά γνώση του Λάμπρου Λιάβα και τη σπουδαία μουσική δεξιοτεχνία κι ευαισθησία των ΤΑΚΙΜ που αποτελούν οι: Θωμάς Κωνσταντίνου(ούτι, λαγούτο), Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο), Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), Πάνος Δημητρακόπουλος(κανονάκι), Κώστα Μερετάκης (κρουστά) και Γιάννης Πλαγιαννάκος (μπάσο).

Μαζί τους οι εξαιρετικοί τραγουδιστές Γιάννης Νιάρχος και Κατερίνα Τζιβίλογλου. Στην αφήγηση η ηθοποιός Δήμητρα Στογιάννη. Σκηνική επιμέλεια: Σοφία Σπυράτου Οπτικό υλικό: Γρηγόρης Φιλίδης

Συμμετέχει η χορευτική ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Δημήτρης Ηλίας

Είσοδος: 10 ευρώ
Προπώληση εισητηρίων : Music Station, Βιβλιοπωλείο Discover, Βιβλιοπωλείο Ροδόπουλος, Ταμείο ΔΗΠΕΘΕ, Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών (Σατωβριάνδου 32)

 

                    .

Συγχαρητήρια σε όλους για τα "ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΕΝΔΥΜΑΤΑ" Από τα παιδιά του ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΠΑΤΡΩΝ

 
   

Αν ο χορός είναι η έκφρασή μας, αν η παράδοση είναι η συνέχειά μας στο βάθος του χρόνου, η ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΗ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιδιοσυγκρασίας του ΕΛΛΗΝΑ. Είναι ο έξυπνος τρόπος για να ξεγελάσει το χρόνο, είναι ο μαγικός τρόπος για να γλυτώσει από την κακοδαιμονία του, είναι ο τελετουργικός τρόπος για να ξυπνήσει τη φύση.

Η μεταμφίεση έρχεται από τον πολυμήχανο Οδυσσέα, περνάει στον Διθύραμβο, συνεχίζει στην τραγωδία της κλασσικής Αθήνας και φτάνει στην πόλη μας σαν μαύρο ντόμινο.

Όλα αυτά προσπάθησαν ν' αποδώσουν οι μικροί μαθητές μας με την ανεμελιά και τον αυθορμητισμό τους και λιγότερο με την τεχνική τους. Όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση κατάλαβαν ότι τα παιδιά μέσα από την μεταμφίεσή τους διασκέδασαν παίζοντας τους ρόλους τους και διαμέσου αυτών ένιωσαν αυτό που διαχρονικά υπάρχει στις ψυχές μας. Ένιωσαν την ανάγκη να "κλείσουν" το μάτι στον πανδαμάτορα χρόνο, να τον πολεμήσουν και γιατί όχι να προσπαθήσουν να τον νικήσουν. Η μεταμφίεσή τους ήταν το διαβατήριό τους για να φύγουν από το σύγχρονο κόσμο της τεχνικής επικοινωνίας προς εκείνο τον παλιό και αληθινό γι' αυτό και πάντα επίκαιρο. Τα παιδιά μας δεν χόρευαν μόνο, ούτε παρουσίασαν ένα δρώμενο, δεν ακολούθησαν συγκεκριμένα βήματα, ούτε εκτέλεσαν απλά τις χορογραφίες τους. Τα παιδιά μας "τσαλακώθηκαν" γίνανε καμήλες, γύφτοι, γενίτσαροι, καλικαντζάρια. Έκλαψαν για ν' αναστήσουν, κορόιδεψαν για να νικήσουν, μέχρι και φύλλο άλλαξαν για να ρεζιλέψουν τον Τούρκο!!
Τέλος, οι θεατές και οι γονείς τους έμαθαν για μια ακόμα φορά ότι ο θεσμός του Λυκείου των Ελληνίδων δεν αντιγράφει την παράδοση, αλλά την κυοφορεί για να την γεννήσει στις ψυχές των παιδιών με την μορφή της ελπίδας, της δύναμης, της περηφάνειας δηλαδή με την μορφή της ελληνικής ταυτότητας.

Σας ευχαριστούμε όλους! ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ στους συντελεστές της παράστασης: Θάνος Κώτσης, λαογραφική επιμέλεια-κείμενα-αφήγηση-τραγούδι Αλέξης Φραγκούλης, ειδικές κατασκευές κοστουμιών-σκηνικών Ελμαλόγλου Ιωάννα, Κουσκουρή Ιωάννα, Κωνσταντινοπούλου Χαρά, Μαρούδα Ιωάννα-Μαρία, Μπατάλη Κατερίνα-Παυλίνα, Μπαρδάκη Σωτηρία, Σιμώνη Ειρήνη, Φραγκούλης Αλέξης : Διδασκαλία χορών

 
                  

Άλλη μια χρονιά έφθασε στο τέλος της...

 
   

Άλλη μια χρονιά έφθασε στο τέλος της για τα παιδιά του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών.
Άλλη μια λυκειακή χρονιά που ταξίδεψε τα παιδιά μας σε χορούς μια άλλης εποχής, σε ήχους από τόπους του παρελθόντος, σε ζωγραφιές από κόσμους φανταστικούς, σε κατασκευές από παντός τύπου υλικά, σε λαϊκά παραμύθια βγαλμένα από περιγραφές ανθρώπων άλλης εποχής, σε αφηγήσεις γεμάτες εικόνες μοναδικές.
Και πως τα παιδιά του Λυκείου να μην είναι ενθουσιασμένα και να ανυπομονούν για την επόμενη αρχή...

Είναι γεγονός ότι κατά την διάρκεια της χρονιάς που μας πέρασε, τα στολίδια μας κόπιασαν δημιουργικά για να πραγματοποιήσουν μια σειρά από εκδηλώσεις και στα τρία τμήματα παιδικών δραστηριοτήτων του Λυκείου μας, Παραδοσιακός Χορός, Εικαστικές Τέχνες και Λαϊκά Παραμύθια.

Αναφέρουμε ενδεικτικά, την επιτυχημένη συμμετοχή των παιδιών στο 4ο Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών του Λυκείου των Ελληνίδων Βέροιας, την κατά κοινή ομολογία μοναδική παράσταση που έδωσαν με τίτλο «Διαβατήρια Ενδύματα», το εικαστικό οδοιπορικό «Ας είν’ η ώρα η καλή...» με εικαστικές προσεγγίσεις της γαμήλιας τελετουργίας , την καθιερωμένη Έκθεση Εικαστικών Τεχνών, την δημιουργία του χριστουγεννιάτικου παραμυθιού «ο Άγιος Βασίλης και τα ξωτικά», την διαδραστική αφήγηση Λαϊκών Παραμυθιών που εξέπληξαν ευχάριστα τους ακροατές.

Η νέα χρονιά επιφυλάσσει αυτά και άλλα πολλά για τους μικρούς καρπούς μας αφού στο Λύκειον των Ελληνίδων δεν μαθαίνουν απλά και μόνο να χορεύουν, να ζωγραφίζουν και να ακούν παραμύθια αλλά να συνυπάρχουν, να εκτιμούν, να σέβονται, να δημιουργούν, να φαντάζονται και να αγαπούν.

Καλό και Ξέγνοιαστο Καλοκαίρι σε όλους!

                   

Το Λύκειον των Ελληνίδων κλείνει ακόμα μια πετυχημένη χρονιά με το καθιερωμένο του γλέντι.

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018, ώρα 9.00μ.μ.
Κέντρο "Κεφαλόβρυσο"


Δηλώσεις συμμετοχής
στη γραμματεία του Λυκείου τηλ. 26102201531 (6.00 - 8.00μ.μ.)
κ. Χαρά Κωνσταντινοπούλου τηλ. 6948204689

 

Πανέμορφες Δημιουργίες στην Έκθεση Ζωγραφικής Κυριών του Λυκείου των Ελληνίδων

Το τμήμα ζωγραφικής κυριών του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών διοργάνωσε μια έκθεση ‘οπτασία’ με θέμα ¨ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΠΙΝΕΛΙΕΣ¨ στο Επιμελητήριο Αχαΐας στις αρχές του Ιούνη.
Η Πρόεδρος και το ΔΣ συγχαίρει τις κυρίες που συμμετείχαν για τα αξιόλογα έργα τους. Σ
υμμετείχαν: Βαμβακά Άννα, Γεωργοπούλου Τασία, Καραγιάννη Βούλα, Κωνσταντινοπούλου Βαρβάρα, Παυλοπούλου Αθηνά, Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα, Παπαδοπούλου Βάσω, Παπαστεργίου Αθηνά, Πυλαρινού Όλγα, Σκεπαρνιά Σία, Τύπα Ασημίνα, Τόγια Ουρανία, Χαρίτου Καίτη

                   
 
Χορός Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών
 
    Λαϊκά Παραμύθια
 
 
Ζωγραφική Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών