"Ας είν' η ώρα η καλή..." εικαστικές προσεγγίσεις της γαμήλιας τελετουργίας στην Αίγλη (Veso Mare)

 

Από τη Δευτέρα 19 Μαρτίου έως και το Σάββατο 24 Μαρτίου 2018
Εγκαίνια έκθεσης Δευτέρα 19 Μαρτίου, ώρα 7.00μ.μ.

Και ενώ ο χρόνος κυλά πιο γρήγορα και από το νερό που τρέχει στα ρυάκια, και ενώ οι εποχές διαδέχονται η μία την άλλη με ρυθμούς που δύσκολα μπορούμε όχι μόνο να ακολουθήσουμε αλλά και να τους συλλάβουμε με το νου, κάποια πράγματα μένουν αναλλοίωτα στο νου και στην καρδιά των ανθρώπων.
Ο γάμος. Ένα γεγονός πάντα σημαντικό, σταθμός στις ζωές των νεόνυμφων αλλά και των κοινωνιών. Αυτός είναι που δένει, που ενώνει τις ζωές των ανθρώπων και που ιδανικά έχει τη δύναμη να εκμηδενίσει τον εγωισμό του ανθρώπου και να ενώσει τους δύο σε ένα. Ένα τέτοιο γεγονός δεν μπορεί παρά να συνοδεύεται από ποικίλα έθιμα τόσο ξεχωριστά και μοναδικά όπως και ο τόπος που λαμβάνουν μέρος. Αυτά τα έθιμα του λαϊκού μας πολιτισμού γίνονται ακόμα πιο ξεχωριστά μέσα από τα μάτια των παιδιών, τα οποία μας προσφέρουν ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο. Ένα πάντρεμα του παλιού με το νέο.
Σας προσκαλούμε λοιπόν στο δικό μας εικαστικό οδοιπορικό σε όλη την Ελλάδα με γνώμονα τον παραδοσιακό γάμο. Ελάτε να ανακαλύψετε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του λαϊκού μας πολιτισμού μέσα από τα έργα των παιδιών. Ελάτε να ταξιδέψουμε...

Ένα έργο των παιδικών τμημάτων εικαστικών τεχνών του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών.
Διδασκαλία, επιμέλεια έκθεσης: Φραγκούλης Αλέξης.

 

                    .

Λαϊκός πολιτισμός και κινηματογραφική μνήμη: Οι αναπαραστάσεις της "παραδοσιακής κοινωνίας" στις ταινίες του 1821.

 
   

Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 στο Επιμελητήριο Αχαΐας Ώρα έναρξης: 7.00μ.μ. Για περισσότερες πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2610220531(6.00 - 8.00μ.μ.)
Η ανασύσταση του παρελθόντος και η οπτική δόμηση ενός "ιστορικού" αφηγήματος, αποτελούν κυρίαρχα θέματα συζήτησης στον δημόσιο λόγο κατά καιρούς, αφού η κινηματογραφική εικόνα διαμορφώνει την δημόσια ιστορία, ανασυγκροτώντας την συλλογική μνήμη, άλλοτε παγιώνοντας κυρίαρχα αφηγήματα και άλλοτε αναδεικνύοντας βουβές φωνές της ιστορίας. Με την λήξη του Εμφυλίου την δεκαετία του 1950 και μετά το "οικονομικό θαύμα" το 1960, οι ελληνικές κινηματογραφικές παραγωγές εκτινάσσονται αριθμητικά, η μαζική παραγωγή συνοδεύεται από ευρεία κατανάλωση, ενώ οι ταινίες "φουστανέλας" περνούν σε ένα νέο στάδιο. Ενώ μέχρι τότε οι ταινίες αυτές αναδείκνυαν κοινωνικά ζητήματα στο εσωτερικό των παραδοσιακών κοινοτήτων, στον απόηχο της δεκαετίας του 1950 δημιουργούνται "ορεινές περιπέτειες" με σαφή εθνικό προσανατολισμό, που αναπαριστούν στιγμές της προεπαναστατικής περιόδου και της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Εδώ γίνεται μια πρώτη προσπάθεια ανάδειξης των αναπαραστάσεων της "ελληνικής παραδοσιακής κοινωνίας" με σημείο αναφοράς την πρόσληψη και αποτύπωση του μουσικοχορευτικού φαινομένου στο πανί. Παράλληλα εξετάζεται η ιδεολογική χρήση του δημοτικού τραγουδιού καθώς και η λαϊκή κοσμοθεωρία ανάμεσα στον "μύθο" και την "ιστορία".

 
                  

Το ΛτΕ Πατρών στην Τρίπολη

 
   

Το Σάββατο 17 Μαρτίου το ΛτΕ Πατρών θα ταξιδέψει στην πόλη της κεντρικής Πελοποννήσου την Τρίπολη για να συμμετάσχει σε εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου του Λυκείου των Ελληνίδων Τριπόλεως. Στην εκδήλωση θα παραστεί και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος.

                   

Το ΛτΕΠ θα τιμήσει τους ήρωες του '21

Οι μαθητές του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών θα συμμετέχουν ενεργά στην μεγάλη γιορτή του Εορτασμού του Ευαγγελισμού και της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Την Κυριακή 25 Μαρτίου 2018 αγόρια και κορίτσια του Λυκείου θα παραστούν στην δοξολογία στην Μητρόπολη Πατρών. Τόσο στην δοξολογία όσο και στην παρέλαση τα αγόρια θα είναι αρματωμένα με τα όπλα του 1821 από το ιστορικό και εθνολογικό μουσείο Πατρών. Υλικό της παρέλασης βρίσκεται εδώ

 

ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Καλούνται τα τακτικά μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών σε Τακτική Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018, στις 6.00 μ.μ., στο χώρο του Λυκείου του Λυκείου των Ελληνίδων (Σατωβριάνδου 32), με θέμα ημερήσιας διάταξης "Οικονομικός Απολογισμός Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2017".
Σε περίπτωση μη απαρτίας η γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018, την ίδια ώρα.

                   
 
Χορός Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών
 
    Λαϊκά Παραμύθια
 
 
Ζωγραφική Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών